Hlavní obsah

Rusové jako varování a inspirace, připomínal liberecký kouč svým hráčům před zápasem s Larnakou

Jedno připomínal liberecký kouč Jindřich Trpišovský svým svěřencům několikrát. „Podívejte se, jak v konfrontaci s Larnakou dopadl moskevský Spartak. V předchozím kvalifikačním kole byl favoritem, a přesto vypadl. Ale nejen se dívejte, poučte se také z chyb, které dělal. A inspirujte se,“ nabádal trenér Severočechů hráče před dnešním prvním duelem play off Evropské ligy na Kypru. Věděl, proč to dělá, protože ruská zkušenost varuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dominik Starkl z Admiry (vlevo) se snaží zblokovat odkop Lukáše Pokorného z Liberce v pohárovém utkání 3, předkola Evropské ligy.

Článek

U videa strávil trenér Severočechů hodně času, aby hru Larnaky co nejdůkladněji přečetl a nastudoval. Zvláště dvojzápas předchozího kvalifikačního předkola Evropské ligy se Spartakem Moskva mu k tomu posloužil. Ruský celek na kyperském protivníkovi skončil, za což trenér Dmitrij Aleničev zaplatil hlavou, neboť po vyřazení sám rezignoval.

Liberec nemíní podobnou variantu připustit, neboť vidina postupu do základní skupiny Evropské ligy je pro něj lákavá.

Zápas 4. předkola EL mezi AEK Larnaca a Slovanem Liberec se hraje dnes od 19 h, řídí ho Francouz Buquet, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

„Varováním je především to, že moskevský Spartak nedokázal Larnaku ani jednou porazit. Na Kypru s ní remizoval, doma prohrál. Musíme se poučit a hrát mnohem aktivněji, než Rusové. A také se vyvarovat chyb, kterých se dopouštěli oni," ví před dnešním prvním zápasem, jak zrádný protivník na jeho Liberec čeká.

Kypřané roztáčí kolotoč

I kapitán Severočechů Lukáš Pokorný si to uvědomuje. „Kypřané výborně kombinují a mají perfektně zvládnutou hru založenou na krátkých přihrávkách," viděl i on, jaký kolotoč umí hlavně španělští legionáři v dresu Larnaky roztočit. Žádný div, když řada z nich působila léta v La Lize, kde odehráli desítky zápasů. Jorge Larena hrál třeba za Atlético Madrid, Celtu Vigo i Las Palmas, Murillo zase nastupoval šest let v lize za Bilbao.

„Ale utkání se dá určitě zvládnout. Tedy pokud budeme hrát patřičně organizovaně, dobře se v bloku posouvat a využívat chyb, který se domácí dopouští," prozrazoval Pokorný něco málo z taktiky, kterou Trpišovský na večerní zápas připravil.

„Hlavně si musíme dát pozor na střed hřiště, kde je Larnaka velice silná právě díky technickým kvalitám a kombinačním schopnostem svých hráčů. A takový Tete je zase skvělý ve hře jednoho proti jednomu," varoval Trpišovský před jednatřicetiletým španělským útočníkem a netajil, že jeho tým by měl profitovat především z dobré kondice a fyzických předností.

"Ale i v tomto směru se musíme poučit ze zápasu Spaertaku Moskva. Snažil se hrát ve vysokém tempu, ale ve zdejším třicetistuňovém vedru to celé utkání nevydržel."

Latka jako záměr do budoucna

Na Kypr přivezl liberecký trenér i novou akvizici pro defenzívu - stopera Martina Latku, jenž přišel pod Ještěd z pražské Slavie. Že by však zasáhl už do dnešního zápasu proti Larnace je nepravděpodobné.

„Zatím je s námi krátce, takže si musí nejprve zvyknout. Přece jen máme trochu odlišný styl hry, než na jaký byl Martin navyklý. Snad jen v případě příznivého vývoje zápasu by se nabízela varianta dohrávat utkání se třemi stopery a využít ho pro standardní situace, v nichž je výborný. Ale jde spíše o záměr do budoucna," netajil Trpišovský.

„Všechno se seběhlo hodně narychlo, ale jsem rád, že mohu být s mužstvem na Kypru a konečně s ním trénovat. Sám jsem se připravoval už dost dlouho. I přípravu na zápas a rozbor hry soupeře už jsem s mužstvem absolvoval, ale kluci mají přece jen náskok," uznával jednatřicetiletý Latka, že si na svou pohárovou chvíli bude muset počkat.

Reklama

Související témata: