Hlavní obsah

Poznal ázerbájdžánskou realitu. Na kvalitní ligu se tam chodí zadarmo, říká český záložník

Baku

Je posledním českým fotbalistou, který okusil ligu dnešního soupeře Liberce v Evropské lize. Současný záložník Českých Budějovic Ivo Táborský působil na jaře 2014 v Interu Baku, největším rivalovi Karabachu.

Foto: Martin Kovařík

Ivo Táborský na archivním snímku.

Článek

„Už tehdy byl Karabach nejlepším klubem v Ázerbájdžánu, s nejlepším zázemí. Jeho finanční možnosti jsou obrovské," říká Táborský. Na vlastní kůži zažil vyhrocený duel s Karabachem. Jenže to platilo pouze o hřišti. Zdejší soutěž prý vůbec netáhne, přestože má solidní kvalitu. „Když jsme hráli s Karabachem doma, přišlo dvě stě diváků. Prioritou je tam volejbal. Přitom tisíce lidí chodí po promenádě kolem moře, hrají různé hry. Jenže je nepřilákají do hlediště ani vynikající hráči, kteří v tamních klubech hrají," uvádí Táborský.

„I proto se neplatilo žádné vstupné. Jedině snad na Národním stadiónu, kde hraje Karabach. Jinde ne," dodává 31letý záložník.

Mimo Baku byl jen dvakrát

V Baku strávil několik měsíců, na které rád vzpomíná. Tamní život ho nadchl. „Centrum Baku je hezké, jsou tam nádherné promenády. Ve městě je prakticky nulová kriminalita, bylo to moc fajn" podotýká Táborský. Vzhledem k tomu, že téměř všechny kluby působí v ázerbájdžánské metropoli, vyjížděl z ní jen výjimečně.

„Co si pamatuju, tak jen dvakrát. Jednou jsme cestovali autobusem pět hodin, podruhé vlakem dvanáct. Ale dalo se to vydržet," směje se Táborský. A jak podle něj dopadne dnešní zápas? „Výsledek si tipnout neodvážím, nicméně je jisté, že Liberec to bude mít hodně těžké," má jasno Táborský. Dobře ví, že do ázerbájdžánského fotbalu tečou obrovské finance, možnosti klubů jsou mnohonásobně vyšší než těch českých.

„Můžou si takřka dovolit přivést jakéhokoli fotbalistu. V Interu se mnou byli Francouzi i Španělé. Působil tam také Gruzínec Jašvili, který měl velké zkušenosti z německé bundesligy. Podobně vynikající kádry mělo dalších pět týmů. Ázerbájdžánská liga má velkou kvalitu," dodal Táborský.

Reklama

Související témata: