Hlavní obsah

Nezaujatost stranou. Lyon kříží české zájmy ohledně Ligy mistrů

Lyon

Není to příjemná role. Letošní šampión české nejvyšší fotbalové soutěže bude trnout, aby si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zároveň zajistili postup do Champions League také ze svých domácích soutěží. Pouze v takovém případě se český mistr jako náhradník také posune rovnou do základní skupiny milionářské soutěže. Zatímco v Lize mistrů je tento předpoklad téměř jistotou, Evropská liga dělá Čechům vrásky.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Kouč AS Řím Luciano Spalletti během utkání v Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Nezaujatost jde z pochopitelných důvodů stranou. Přední české kluby sledují osmifinále Evropské ligy svou optikou, vždyť v banku může být nějakých 450 miliónů korun za účast ve skupině Ligy mistrů!

Vývoj pohárové soutěže číslo dvě je hodně nejistý. K tomu, aby si i v domácí soutěži zajistily start v Lize mistrů, aktuálně směřují jen AS Řím, Anderlecht Brusel a Besiktas Istanbul, případně i Ajax Amsterdam.

Pokud jde o úvodní zápasy osmifinále, Ajax prohrál v Kodani 1:2, Besiktas remizoval 1:1 v Pireu a Anderlecht dokonce zvítězil v Nikósii 1:0. To všechno jsou z českého pohledu nadějné zprávy.

Po pravdě řečeno, největší nadějí pro české zájmy je ovšem AS Řím, který je podle kurzů druhým největším favoritem na celkový triumf (11,00) hned za Manchesterem United (2,80).

Jenže po porážce 2:4 v Lyonu jsou Římané v ohrožení. Příští týden je v odvetě na Stadio Olimpico čeká tvrdá práce. Ve Francii už přitom vedli 2:1.

Stále jsme ve hře o čtvrtfinále, ujišťuje Spalletti

„Měli jsme Lyon dorazit třetím gólem. V prvním poločase jsme si vypracovali množství vyložených příležitostí, ale proměnili pouze dvě. V koncovce nám chyběl větší důraz," láteří trenér Luciano Spalletti.

„Ve druhém poločase jsme za nevyužité šance tvrdě pykali. Nebyl to z naší strany špatný výkon, ale mohli jsme dosáhnout mnohem více. Neházíme však ještě flintu do žita a v odvetě se pokusíme smazat dvougólové manko. Stále jsme ve hře o čtvrtfinále," ujišťuje Spalletti.

Olympique se aktuálně druhého týmu Serie A nelekl a po přestávce udeřil hned třikrát. Pro Lyon to bylo první vítězství nad italským týmem od roku 2009.

„Zdolat AS Řím dvoubrankovým rozdílem je skvělé, ale ještě je příliš brzy slavit. O postupujícím do čtvrtfinále zdaleka není rozhodnuto, čeká nás ještě náročná odveta. Chceme se na ni naladit vítězstvím v nedělním ligovém duelu proti Toulouse," poukazuje kanonýr Alexandre Lacazette.

Reklama

Související témata: