Hlavní obsah

Sparta jde proti neúprosné bilanci. V novém tisíciletí manko 0:2 nikdy neotočila

Dvě zprávy pro příznivce fotbalové Sparty. Dobrá je, že jejich hoši ani po porážce v Bělehradě postup do play off kvalifikace Evropské ligy nebalí. A ta špatná? Proti Letenským bude stát v domácí odvetě neúprosná bilance. V novém tisíciletí ještě na evropské scéně nikdy nedokázali dohnat ztrátu 0:2 z úvodního duelu.

Sparta před odvetou s BělehrademVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Jsem pozitivní. Odveta bude samozřejmě velice těžká. Nicméně věřím, že první gól dáme my, žádný nedostaneme - a s fanoušky v zádech se pak může stát cokoliv. Můžeme i postoupit," maluje si italský kouč Andrea Stramaccioni.

Čísla mluví proti jeho týmu. Sparta na bělehradské Marakaně již popáté od roku 2002 nabrala v prvním utkání manko 0:2. A ve čtyřech předchozích případech vždy vypadla.

Marné pokusy Letenských v předkolech
2002/03Genk - Sparta 2:0Sparta - Genk 4:2LM
2007/08Sparta - Arsenal 0:2Arsenal - Sparta 3:0LM
2010/11Sparta - Žilina 0:2Žilina - Sparta 1:0LM
2011/12Vaslui - Sparta 2:0Sparta - Vaslui 1:0EL
2017/18CZ Bělehrad - Sparta 2:0Sparta - CZ ???EL

Dvakrát touto porážkou začala dokonce na domácím trávníku. V roce 2007 ve 3. předkole Ligy mistrů s londýnským Arsenalem. Odveta byla už jen formalitou, skóre paradoxně otevřel Tomáš Rosický a Kanonýři vyhráli 3:0. O tři roky později Sparta zkolabovala na Letné s Žilinou a nadějný los pro play off o Ligu mistrů se změnil v černou můru. Hapalův tým ji navíc pod Dubňom dorazil další výhrou 1:0.

Současná situace je podobnější dvěma jiným případům. Poprvé si Sparta porážku 0:2 zvenku přivezla v roce 2002 z Genku. Odveta 3. předkola Ligy mistrů sice byla dramatická, výhra 4:2 ovšem Poborského a spol. poslala ze hry. A o devět let později pak v play off Evropské ligy z Vasluie - a rovněž výhra 1:0 doma znamenala konečnou.

Víru v postup může novým spoluhráčům dodávat třeba izraelská posila. Tal Ben Chaim předloni s Maccabi Tel Aviv prohrál doma s Viktorií 1:2, v Plzni se ovšem po výhře 2:0 radoval z postupu. „Hezká vzpomínka, ale nic neznamená. Každý jsme profík a všichni musíme jít na hřiště s vírou v úspěch," zdůrazňuje Ben Chaim.

„Nemůžete postoupit, pokud hrajete dobře jen část zápasu. Musíte hrát po celých devadesát minut. Jakmile na chvíli povolíte, tak vás soupeř potrestá. Musíme hrát ofenzivně, ale ne hloupě a nebláznit a jen útočit. Pokud chceme po závěrečném hvizdu slavit postup, musíme předvést skvělý výkon a ani na chvíli nepolevit," poukazuje Stramaccioni.

Odveta Sparta - Crvena Zvezda Bělehrad se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: