Hlavní obsah

Šilhavý ví, že jen postup přes Astanu může zmírnit slávistické zklamání z ligového podzimu

Praha

Obhajoba titulu je ztracená, to slávistický kouč Jaroslav Šilhavý dobře ví. Proto nemíní ani sebe, ani fanoušky konejšit, že se o něj dá ve zbývajících čtrnácti jarních kolech ještě bojovat. Čtrnáctibodové manko na vedoucí Plzeň se dohnat nedá. „Cíl to byl, o první příčku a titul jsme se prát měli. Ale utekl nám, proto jsme zklamaní,“ nemínil při prvním ohlédnutí za končícím podzimem trenér Pražanů vypouštět do červenobílého světa chiméry, o nichž sám dopředu ví, že jsou nesplnitelné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý ví, že až duel s Astanou vynese resumé, jaký byl slávistický podzim.

Článek

Slávistický podzim bude ovšem klubová generalita hodnotit ve dvou rovinách - ligové a pohárové. I proto není ani Šilhavého ohlédnutí konečné, protože bude moc a moc záležet na tom, jak jeho tým ve čtvrtek obstojí v závěrečném dějství základní skupiny Evropské ligy s Astanou.

„Když se nám podaří postoupit do další fáze vyřazovacích bojů, bylo by naše účinkování na evropské scéně úspěšné. A to přesto, že jsme v kvalifikaci o Ligu mistrů chtěli postoupit přes kyperský APOEL. A uznávám, že to byl úkol schůdný. Ve skupině Evropské ligy se nám však dařilo a věřím, že nám dařit bude i v posledním zápase," připomínal Šilhavý, že ve čtvrtečním utkání s protivníkem z Kazachstánu postačí Slavii k postupu remíza.

Deli bude k dispozici

Povzbuzující zprávou pro něho určitě je, že k dispozici bude mít už Deliho, který v podzimním ligovém epilogu s Ostravou absentoval.

„Doktoři tvrdí, že by měl být fit, on už se cítí také dobře," vítá slávistický trenér návrat legionáře z Pobřeží slonoviny, který by měl Slavii pomoci k naplnění druhého cíle - tedy účinkování mužstva v pohárové Evropě i na jaře.

Pod tímto zorným úhlem se bude formovat na podzimní účinkování slávistického mužstva i působení trenéra Šilhavého na jeho lavičce.

„Doplatili jsme na spoustu zápasů nakumulovaných v úvodu sezóny, stejně jako na příchod velkého počtu nových hráčů. Někteří z nich se adaptovali dříve, jiní potřebovali nějaký čas, ale ve svém souhrnu to svou roli mělo a hrálo to proti nám. Proto jsme ztráceli body v důležitých utkáních na cizích hřištích, proto nám vedoucí Plzeň utekla," snažil se Šilhavý při prvním ohlédnutí za podzimem zformulovat důvody, proč manko jeho týmu na Vrbovu Viktorii narostlo po šestnácti odehraných kolech na čtrnáct bodů. Nedostižných čtrnáct bodů, což trenér uznává.

„Proto jsme zklamaní. Hlavně z toho, že nám Plzeň tak ujela. Ale držíme se společně s Olomoucí, Libercem a podle mého i se Spartou na pozicích, z nichž se bude na jaře hrát o druhou ligovou příčku a tím i o kvalifikaci o Ligu mistrů. A navíc pořád účinkujeme v domácím poháru, takže máme o co hrát," připomínal Šilhavý vědom si samo sebou toho, že pro klubové vedení bude daleko zásadnějším argumentem resumé čtvrtečního střetnutí s Astanou a postup v Evropské lize. Podle něho se bude nejvyšší slávistická generalita hodnotit podzim a trenérovo působení také.

Postoupí fotbalisté Slavie do jarní fáze Evropské ligy?
Ano
80,8 %
Ne
19,2 %
Celkem hlasovalo 4239 čtenářů.

Reklama

Související témata: