Hlavní obsah

Češi z Hearts: Nemáme co ztratit, prohráváme jen v poločase

Fotbalisté Hearts of Midlothian prohráli úvodní zápas prvního kola Poháru UEFA s pražskou Spartou 0:2, přesto Češi ve službách skotského týmu před odvetou v Praze nic nevzdávají. Roman Bednář a Michal Pospíšil se do české metropole těší a ve společném rozhovoru pro deník Právo vykládali mimojiné o současné formě Hearts a skotském fotbalu vůbec.

Článek

Hearts se na podzim příliš nedaří, čím si to vysvětlujete?

Bednář: Začátek byl dobrý, ale pak přišla domácí porážka s nováčkem ze St. Mirren. Prohráli jsme i se Spartou. Není to ono. Příčin je víc, například se často mění sestava. Nedošlo ke stabilizaci, kterou vedení slibovalo. Pospíšil: Ty dva zápasy jsme hráli opravdu špatně. Mužstvo má na víc. Věřím, že se brzy herně chytíme. V každém případě chceme bojovat o pohárovou Evropu jako v minulé sezóně.

Sparta se rozjíždí ke kvalitním výkonům. Mají vůbec Hearts po domácí porážce 0:2 v Praze příští čtvrtek šanci?

Bednář: Určitě nepojedeme do Prahy s tím, že už jsme poražení a jen to tam odkopeme. Na zápas se moc těším, hrát před českým publikem je velkou motivací a možností se doma připomenout. Nemáme co ztratit, takže můžeme hrát uvolněně. Chce to dát rychle gól, a vrátit se tak do hry. Pak se může stát ledacos. Pospíšil: Věřím, že si na Letné zahraji, vždyť tam jsem fotbalově vyrůstal. Také se moc těším a rozhodně nic nevzdávám. Bude to velice těžké, Sparta se skutečně herně lepší, ale zatím prohráváme v pohárovém poločase 0:2 a máme na změnu ještě devadesát minut.

Jak se vám zamlouvá skotský fotbal?

Bednář: Vyhovuje mi, protože se hraje s nasazením, tvrdě, je plný soubojů a mohu využít svojí výšky ve vzdušných soubojích. Pověst o přehnané tvrdosti, která se kolem skotského fotbalu šíří, je nesmyslná. Hraje se tvrdě, ale ne záludně. Všechno zepředu. Sparťané na nás byli v tomto směru dobře připravení a víc ran jsme schytali my. Pospíšil: Samozřejmě že skotský fotbal je především o plném nasazení celých devadesát minut. Určitě odpovídá představám o britském stylu, to znamená nakopávaných míčích, centrech. Je v něm ale také dost evropských prvků a hraje se i kombinačně. Tohle Hearts umějí. Mně osobně také vyhovuje. S tvrdostí a s nasazením jsem nikdy neměl problémy. Teď mě trápí, že mi už několik týdnů chybí fotbal kvůli zranění třísla.

Výsostné postavení ve Skotsku mají Celtic a Rangers z Glasgow. Lze je vůbec sesadit?

Bednář: To určitě ne, jsou to dva nejslavnější, nejsilnější a nejbohatší kluby ve Skotsku. Chlouba země, kam přicházejí nejkvalitnější fotbalisté. Dá se to přirovnat k rivalitě Sparty a Slavie, i když tady je ještě položena na náboženských základech. Celtik je protestantský, Rangers jsou katolíci. Jinde v zemi to tak vyhraněné není. Ostatní kluby jako my je mohou potrápit a každé vítězství nad jedním z nich je úspěch. Na podzim jsem dal Celtiku dva góly, což se tu cení a já si je také považuji. Pospíšil: Postavení těch dvou je i historicky pro Skotsko velmi významné, v tomto směru jsou Hearts z Edinburghu hned za nimi. Každý se chce na glasgowské giganty vytáhnout a protlačit se mezi ně do pohárové Evropy. Nám se to podařilo v minulé sezóně a rádi bychom to zopakovali. Rozdíl mezi těmi dvěma a ostatními kluby je po všech stránkách velký, ale i giganti dokážou klopýtnout. V utkáních s nimi nemáte co ztratit, ale hodně můžete získat.

Jak moc Hearts chybí Rudolf Skácel?

Bednář: Takového hráče těžko nahradíte. Ruda nastřílel loni v lize šestnáct branek, ty nám teď chybějí. Navíc uměl i standardky. Pospíšil: On nechybí jen na hřišti, ale i v kabině. Byl to výborný parťák. Nepovedlo se ho nahradit.

Reklama

Související témata: