Hlavní obsah

Lokvenc: Trenér Trapattoni nemá Čechy moc rád, jen střídáme

Karel FeltSport.czPrávo

Vratislav Lokvenc dal na podzim svůj první ligový gól za Salcburk a v rozhovoru pro Právo si postěžoval, že nový kouč nemá české fotbalisty příliš v oblibě.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

V minulém kole jste dal svůj první podzimní ligový gól v dresu Salcburku a zachránil lídrovi tabulky bod v utkání s Altachem. Jak vypadal?

Nic mimořádného. Zahrávali jsme přímý kop z prostoru mezi půlkou a šestnáctkou. Naběhl jsem si někam na značku pokutového kopu a hlavou míč prodloužil tak, že zapadl do branky.

Dá se říct, že už dostáváte víc příležitostí?

Jak se to vezme. Na trávník chodím častěji, ale jen proto, že máme hodně zraněných nebo vykartovaných hráčů. Hrajeme stále na jednoho útočníka doma i venku a přednost má Němec Zickler, vyhodnocený nedávno jako nejlepší fotbalista rakouské ligy. Ten byl teď na marodce, takže jsem dostal šanci. Trenér má svých dvanáct třináct hráčů a na těch staví.

Kolik je mezi nimi Čechů?

Trenér Trapattoni nemá Čechy moc rád, jen střídáme. Zpočátku hrál pravidelně Patrik Ježek, teď chodí na hřiště ve druhé půli. Karel Piták toho na podzim moc neodkopal, ale v poslední době se na trávník dostane. Také většinou střídá, i když třeba jde od začátku. Já nastupuji na pár minut nebo když někdo chybí, jako teď. Mezi trenérovými oblíbenci rozhodně nejsme.

Trapattoniho postavení je asi hodně pevné...

Zdá se neotřesitelné. Vedeme ligu, to je podstatné, takže má volnou ruku.

Jaký máte vztah s bývalým hráčem Bayernu Mnichov Zicklerem?

Naprosto normální. Mezi námi problém není.

Hraje Salcburk tak skvělý fotbal, jak se kolikrát píše?

Vedeme ligu s velkým náskokem, sbíráme body a to je podstatné. Trapattoni říká, že body jsou nejdůležitější, krása, pokud k nim nevede, je bezúčelná a zapomene se na ni. Tím chci říct, že se také kolikrát kopeme za uši a vyhrajeme po výkonu, který rozhodně není lahůdkou pro oko fanouška. V tomto směru chápu trenéra Sparty Bílka, když říká, že na podzim byly nejpodstatnější body. Ty se počítají. To je realita.

Salcburk je bohatý, má nejlepší kádr v rakouské lize, může si dovolit nevyhrát titul?

Teď už ne. Nic jiného se tu nebere.

Už v průběhu podzimu jste říkal, že byste ze Salcburku odešel. Stále to platí?

Můj manažer jedná s klubem. Uvidíme, co se bude dít v zimě. Sám se tím nevzrušuji, ale stále to platí. Chci hrát, ve třiatřiceti letech mi těch sezón moc nezbývá.

Šel byste do Sparty?

Copak na Letné prodávají Doška? Dva podobné hráčské typy, navíc jeden po třicítce, by tam asi nenašly uplatnění. Zatím domů nespěchám.

Sledujete zápasy reprezentace?

Samozřejmě. Klukům se v kvalifikaci daří, mají to dobře rozehrané.

Neláká vás návrat do národního dresu?

Byl jsem dlouho zraněný, pravidelně nehraju. V podstatě beru situaci tak, že jsem po mistrovství světa skončil. Stejně bych dělal náhradníka, jako léta před tím. Jenže to mi bylo méně, tohle už je role pro mladší. Přichází jejich čas. Ale klukům fandím.

Reklama

Související témata: