Hlavní obsah

Čech je nyní tenista s ragbyovou helmou

COBHAM

Je úterý odpoledne a městečko Cobham jižně od Londýna žije svým poklidným životem. Pár místních chlapíků si jde po obědě do hospůdky dát pintu oblíbeného Guinesse, ale fotbalisté Chelsea mají o pár set metrů dál jiný program. Začíná jim trénink. Když kolem vás profrčí černý jeep ghanského záložníka Michaela Essiena, je vše jasné. Hvězdy jdou do práce.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Petr Čech v tréninkovém centru Chelsea

Článek
Fotogalerie

Cobham je totiž jejich tréninkovým centrem, tady tráví alespoň dvě hodiny skoro každý den. Navíc v blízkém okolí mají skoro všichni hráči své rezidence.

Dovnitř areálu s dvaceti sedmi tréninkovými hřišti se nikdo nepovolaný nedostane. U závory stojí dva muži s modrými kulichy Chelsea a kdo není na seznamu hostů, musí se poroučet.

Prominenti jako Petr Čech však jen na známé tváře mávnou, projedou ještě jednou závorou a jsou "doma".

Tenisové tréninky

Kolem jedné hodiny odpolední místního času přichází brankář do místnosti, kam byli pozváni pouze čeští novináři. Poprvé od 14. října, kdy ho likvidačním zákrokem sestřelil záložník Readingu Stephen Hunt, s nimi osobně promluvil. A hned z prvního pohledu je jasné, že se mu daří daleko lépe než po propuštění z nemocnice. Dokonce se nechá přemluvit k fotografování u fotbalové branky.

I když ještě nějaký týden potrvá, než zase bude opravdu chytat, rozhodně se nenudí. Denně maká, ale jen to, co mu odborníci dohlížející na jeho přípravu dovolí. "Mám třeba i tenisové tréninky," prozrazuje k našemu překvapení. "Vede mě profesionální trenér z tenisové školy. Rozdává mi míče, abych běhal po celém kurtu v určitých intervalech. Je to ideální na rychlost nohou a dobrou reakci. Hodně mi to nahrazuje trénink brankářský, který zatím absolvovat nemůžu," říká jednička české reprezentace.

Na body s profesionálem ale nehraje. "Ale v rámci rozcvičky plácáme normálně, jen to nepočítáme," vysvětluje gólman, jemuž stále více dorůstají vlasy. Protože však i při tenisu může dojít ke zranění, musí se Čech chránit. "Nesmím dělat nic, co by ohrozilo moje zdraví. Takže musím nosit ragbyovou helmu," usmívá se. "Ale je to nutnost. Vím, že mě ochrání, jinak bych mohl dostat míčkem do hlavy nebo se nešikovně praštit raketou," popisuje.

Na golf musí zapomenout

Když do tenisové haly vešli někteří spoluhráči a členové mládežnických týmů Chelsea, většinou se dobře bavili... "Je trochu nestandardní, když vidí tenistu s helmou na hlavě," říká plzeňský rodák.

Kvůli riziku zranění si v době volna nemůže dojít ani na svůj oblíbený golf. "Míček je tvrdý, může se nějak blbě odrazit a hned by bylo zle. Teď musím dělat všechno pro to, abych se vrátil co nejdřív a v pořádku," dodává jedna z hvězd Chelsea a po necelé hodině rozhovor s novináři končí. Ještě ho čeká další tréninková fáze.

Reklama

Související témata: