Hlavní obsah

Stále více anglických klubů láká české fotbalové juniory

PRAHA

Především ekonomické důvody vedou západoevropské kluby k tomu, že největší fotbalové talenty ze zahraničí lákají do svých řad už v časném juniorském věku. Zatímco v druhé polovině devadesátých let byly hitem odchody hráčů po překročení dospělosti, nyní se pozornost soustřeďuje na hráče sotva odrostlé lavicím základní školy. Svědčí o tom i nynější stáže několika českých hráčů v britských klubech.

Foto: chelseafc.com

Chelsea chce v Česku najít nástupce Petra Čecha.

Článek

Z Ostravy vyrazili do Fulhamu Tomáš Vrťo s Radimem Řezníkem. Brzy se do Anglie vydají i další hráči, například patnáctiletý brankář Tomáš Holý z Hradce Králové. "Už nyní disponuje dvoumetrovou postavou, vyhlédl si ho Arsenal," řekl Pavel Zíka, jehož agentura Sport Invest ve spolupráci s klubovými skauty připravuje na leden pobyty mladých hráčů v zahraničí.

Zájem je o všechny typy hráčů, ale v poslední době jsou po výkonech Petra Čecha středem pozornosti gólmani. Chelsea se dokonce poohlédla po mladíkovi s podobným "rodokmenem", jaký má reprezentační jednička. Patnáctiletý Jan Šebek z Tachova je totiž na hostování v Plzni, kde Čech kdysi působil, ale už v lednu se na stáži v Chelsea bude moci potkat se svým vzorem.

"Vždy se snažíme vše pečlivě připravit, aby to bylo v době, kdy to hráči nejméně uškodí. S ohledem na zdejší soutěže, zranění i školní povinnosti," vysvětlil Zíka, proč jsou nejčastější právě prosincové a lednové pobyty.

Herní praxe je lepší než rychlý odchod

V českých juniorských soutěžích "loví" nejen anglické kluby. Do Celtiku Glasgow třeba vyrazili brankář Radim Mokrohajský z Ostravy a také Jan Hable z Hradce Králové, který v létě přivezl stříbrnou medaili z evropského šampionátu do 17 let. "Trenér Strachan je už sledoval v tréninku, jejich pobyt chce klub prodloužit," uvedl Zíka.

Podle agenta kluby mají už propracovanější systém skautů, kteří mladé hráče detailně sledují v průběhu roku a podobné stáže s výhledem na pozdější přestupy připravují stále častěji. "Právě v Anglii jsou v tom nejdále. Mají k dispozici moderní tréninková centra, kvalitní internáty, k dispozici jsou i dobré školy," řekl Zíka k možnostem a nabídkám bohatých klubů.

Pokud je hráčům méně než osmnáct let, mají kluby dokonce povinnost poskytnout jim odpovídající studium. "Ale také hradit pobyt pro rodiče," uvedl agent.

V některých případech nakonec všechny strany zjistí, že bude lepší snažit se prosadit v české lize, kam nyní proudí velké množství talentů. "Kluby je budou dále sledovat, protože herní praxe pro mladé fotbalisty může být lepší než rychlý přechod do zahraničí," prohlásil Zíka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články