Hlavní obsah

V Norsku nejvyšší soud rozhodl, že zranění fotbalisty je pracovní úraz

OSLO

Podle norského nejvyššího soudu je třeba zranění fotbalisty během zápasu považovat za pracovní úraz, za který se v této zemi dostává finanční kompenzace od vlády. Páteční rozsudek v případu Jonase Jonssona, který se zranil v červnu 2002 během ligového zápasu v dresu Brannu Bergen, může být precedentem pro další kauzy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto.

Článek

Jonssona v osudném duelu protihráč fauloval zezadu a způsobil mu zranění zad, kvůli němuž musel švédský fotbalista ukončit kariéru. Úřady mu odmítly vyplatit odškodné s tím, že nešlo o pracovní úraz. Toto zranění podle nich odpovídá rizikům při kontaktním sportu, která jsou všeobecně známá.

Fotbalista se obrátil na soud, ale u prvních dvou instancí neuspěl. Zapravdu mu dal až verdikt nejvyššího soudu, který označil postup nižších soudů za chybný. Podle něj totiž situace, při níž ke zranění došlo, nemůže být považována za běžnou součást hry. "Zranění musí být chápáno jako pracovní úraz," uvedl soud.

Případ půjde znovu k soudu na nižší úrovni, který dostane instrukce o správné interpretaci zákona. Podle fotbalistova právníka Terjeho Scaveniuse to v praxi znamená, že Jonsson kompenzaci nakonec získá.

Reklama

Související témata: