Hlavní obsah

Divoké utkání FA Cupu! Dvě červené, parádní trefa i zlomená kost v obličeji

Glasgow/Praha

To byl, panečku, zápas! Semifinále skotského FA Cupu mezi Aberdeenem a Celticem Glasgow nabídlo řadu zajímavých momentů. Na některé bylo radost pohledět, jiné by člověk na fotbale raději neviděl. Třeba zlomenou kost v obličeji Ryana Christieho. Za faul na něj Dominic Ball vyfasoval druhou žlutou kartu a ještě v první půli se poroučel do šaten.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

James Forrest slaví se spoluhráči úvodní gól do sítě Aberdeenu v semifinále skotského FA Cupu.

Článek

Běžela 36. minuta utkání, když za stavu 0:0 Dominic Ball na půli sestřelil Ryana Christieho. Hráč Celticu byl v souboji dřív a odhlavičkoval balón ke svému spoluhráči, jenže Ball svůj pohyb v souboji dokončil a trefil svého protihráče tvrdě do obličeje.

Po děsivém střetu zůstal Christie, který podle prvotních informací utrpěl zlomeninu lícní kosti nebo kosti očního důlku, ležet na trávníku. Rozhodčí neváhal, Ballovi za jeho zákrok ukázal už druhou žlutou kartu a poslal ho předčasně do šaten.

Ještě do konce poločasu Celtic svou početní výhodu využil, když se nádherně trefil James Forrest, který parádní střelou zpoza velkého vápna vymetl síť za bezmocným Joem Lewisem, brankářem Aberdeenu, jemuž v současné době kryje záda český gólman Tomáš Černý jakožto brankářská dvojka skotského celku.

Zajímavé věci se děly i ve druhé půli. Nejdříve byli diváci v Hampden Parku svědky proměněné penalty v podání Celticu a pak přišlo na řadu i další vyloučení. Nešťastníkem se stal Lewis Ferguson, který v 67. minutě těsně před vlastním vápnem zajel do střídajícího Toma Rogice po odehrání balónu, a za svůj zákrok si vysloužil rovnou červenou kartu.

Trest byl navíc nakonec v podstatě dvojnásobný, protože po rozehrání nařízeného přímého kopu se hráčům Celticu, konkrétně faulovanému Rogicovi, opět podařilo skórovat a potřetí tak rozvlnit síť za gólmanem Lewisem.

Zápas, během kterého byli na tribunu poslán i bývalý hráč Rangers a manažer Aberdeenu Derek McInnes za gestikulaci směrem k fanouškům Celticu, kteří ho měli urážet a nazvat ho „smutným oranžovým bastardem", nakonec Celtic ovládl poměrem 3:0 a ve finále se 25. května utká s Hearts, kteří přehráli Inverness také 3:0.

Reklama