Hlavní obsah

Skotsko pláče! Zemřela fotbalová legenda

Glasgow/Praha

Celtic Glasgow se halí do smutku. Bývalý kapitán slavného fotbalového klubu Billy McNeill zemřel. Bylo mu 79 let. „Řadu let už trpěl demencí a statečně bojoval až do konce. Ukázal odolnost a sílu ducha stejně jako během celého svého života,“ stojí v prohlášení rodiny fotbalisty.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Bývalý kapitán skotského Celticu Billy McNeill, první Brit, který kdy zvedl nad hlavu trofej pro vítěze PMEZ, zemřel ve věku 79 let.

Článek

Bývalý obránce skotského celku se do fotbalových dějin zapsal zejména tím, že byl vůbec prvním Britem, který zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Poháru mistrů evropských zemí. Stalo se tak v roce 1967, kdy s Celticem ve finále zvítězil nad Interem Milán. Pro skotský klub jde o historicky jediný triumf v této soutěži, která byla později nahrazena Ligou mistrů.

Za Celtic McNeill nastupoval celou svou seniorskou kariéru, konkrétně osmnáct sezon, během nichž jej dovedl k devíti ligovým titulům. Po skončení své kariéry Celtic dvakrát trénoval, manažerské angažmá si vyzkoušel také v Aston Ville nebo Manchesteru City.

Foto: Martin Cleaver, ČTK/AP

Billy McNeill na fotografii z roku 2007 s trofejí pro vítěze Evropské ligy.

Reklama