Hlavní obsah

Fanoušci šíleli! Koubek chytil v derby penaltu a poslal rivala do druhé ligy

Rennes/Praha

Penaltový mág Tomáš Koubek se zase ukázal. V poslední minutě vyhrocené ligové bitvy s Guingampem český brankář zneškodnil penaltu a Rennes si připsalo do tabulky bod za remízu 1:1. Oblastní rival Guingamp navíc kvůli tomu definitivně sestupuje z francouzské ligy. „Naši fanoušci byli šťastní," hlásí Koubek, jehož tým čeká na výhru už devět ligových duelů a v tabulce je dvanáctý. Český reprezentační brankář patřil k nejlépe hodnoceným hráčům svého týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Rennes Tomáš Koubek během utkání Evropské ligy

Článek

Derby s Guingampem je bitvou o nadvládu nad Bretaní. Jsou ty zápasy hodně vyhrocené?

To tedy ano. Už deset let se nám proti Guingampu nedaří, já jsem s nimi hrál čtyřikrát, a ještě jsem je neporazil. Máme soupeři co vracet, za finále poháru, za ligu. O to víc jsme chtěli uspět a mělo to pro nás větší náboj. Podobně to máme v derby s Nantes, ale tam se nám dlouhodobě naopak daří.

Remíza vás tentokrát asi nemusí tolik mrzet. Guingamp potřeboval vyhrát, aby udržel naději na záchranu. Vy jste mu plán zmařil zneškodněnou penaltou v poslední minutě. Oslavovali vás fanoušci?

Oni ztráceli na záchranu osm bodů, takže já jsem Guingamp do druhé ligy neposlal. Jim by pomohl k záchraně jen zázrak, ale je pravda, že naši fanoušci byli šťastní.

Na branku vyslal soupeř 23 střel, inkasoval jste jednou. Dá se říct, že to byl to váš zápas?Zachytal jsem si. (usměje se) Devět střel šlo na branku, byla tam spousta centrů. Do druhé půle šel soupeř se třemi útočníky. rvali to k nám do vápna. Od Arsenalu se to pořád opakuje, že mají soupeři hodně šancí. Musíme na defenzivě do budoucna zapracovat.

Fanoušci se nejspíš těšili, že budete v tabulce výš, že?

Dlouho jsme neudrželi čisté konto, devět utkání jsme nevyhráli, máme spoustu remíz. Není to pro nás dobrá vizitka, když chceme být týmem, který by chtěl hrát ve Francii v první čtyřce a Francii dobře reprezentovat v Evropské lize. Zápasů už bylo moc, kluci jsou unavení, naběhali toho moc. Ale samozřejmě chceme skončit co nejvýše. Zbývající zápasy ukážou, zda se dokážeme dostat do desítky. To byl v poslední době náš cíl.

Co se týče účasti v Evropě, tak máte splněno, když jste vyhráli Francouzský pohár. Jaké dáváte šance tomu, že by se z Rennes stal tým, který by se natrvalo usídlil ve francouzské špičce?

Nevím. Pokud to chceme dokázat, budeme muset vyhrávat víc zápasů. Konkurenceschopní jsme, se všemi můžeme hrát. Jen se nám stane, že některá utkání prostě nezvládneme výsledkově, a proto jsme teď takhle dole. Myslím, že nám mohou pomoci zápasy v Evropské lize. Jsme rádi, že tam zase budeme reprezentovat Francii. Budou to další zkušenosti. Zahrajeme si proti týmům z jiné země, s jiným herním stylem. Věřím, že se změní trochu mentalita našeho týmu, tak budeme lépe zvládat i ligové zápasy a budeme nahoře.

Reklama

Související témata: