Hlavní obsah

Také Slováci mají velký přestup. Šošoni však přišli o desítky milionů

Rotterdam

Hráčská burza je ve varu, ve většině vyspělých fotbalových zemí zbývají do uzávěrky přestupů už jen hodiny. Česká scéna žije otázkou, zda a za kolik odejde slávista Tomáš Souček do West Hamu. Svůj velký přestup však má i sousední Slovensko. Útočník Róbert Boženík přestoupil z Žiliny do Feyenoordu Rotterdam za přibližně 126 milionů korun. Slušný peněz, ovšem Šošoni podle zákulisních zdrojů tratí na transferu téměř 75 milionů korun. Mohli si o ně přilepšit v případě, že by slovenský reprezentant zamířil do CSKA Moskva.

Foto: Sport.cz

Róbert Boženík už patří Feyenoordu Rotterdam.

Článek

Zatímco jeden červenobílý sešívaný dres pomalu odkládá, druhý se do něj čerstvě navlékl. Souček slovenského kolegu takřka jistě trumfne. Vždyť podle šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka by se klenot Slavie v případě, že se přestup do West Hamu uskuteční, mohl stát nejdražším českým fotbalistou, který odešel do zahraničí. Rekord přitom drží Tomáš Rosický, za nějž Dortmund zaplatil před 19 lety Spartě 504 milionů korun.

Takový ranec ve hře o Róberta Boženíka nebyl. O dvacetiletého žilinského odchovance se zajímal FC Janov či Hamburk, nicméně v prosinci se schylovalo k jeho přestupu do CSKA Moskva.

A ruský zájemce nabízel 8 milionů eur, tedy přibližně 202 milionů korun.

Doma všichni plakali radostí

Poté, co obletovaný fotbalista změnil agenta, však přestup padl. Boženík se sice vydává do zahraničí, ale nakonec si vybral patnáctinásobného holandského mistra Feyenoord Rotterdam. Oslovila ho nabídka od slavného trenéra Dicka Advocaata. S klubem podepsal smlouvu na čtyři a půl roku.

Do Žiliny za něj přiteče okolo 5 milionů eur (přibližně 126 milionů korun). Šošoni tak proti ruské nabídce evidují nepříjemnou ztrátu 3 miliony eur (75 milionů korun)...

Hráč se nicméně tetelí blahem. „Když jsem řekl mé rodině, kam přestupuju, všichni plakali radostí," usmívá se spokojeně.

Na své si samozřejmě přijde i Žilina. Pokud jde o Boženíka, půjde o druhý nejdražší přestup v historii klubu po Lászlóvi Bénesovi (5,5 milionu eur).

Reklama

Související témata: