Hlavní obsah

Revoluce? Zásah do pravidel? Virolog radí fotbalistům

Brusel

Ten návrh zní vskutku revolučně! Jeho uplatnění by zřejmě znamenalo i narušení stávajících fotbalových pravidel. A na pohled zní poněkud podivně, i když v koronavirové době je vše možné. Noste ochranné masky i při zápase, nabádá totiž hráče virolog Marc van Ranst, který jinak radí belgické vládě a dalším institucím v boji proti šíření koronaviru.

Foto: Sport.cz

Roušky jsou v době pandemie koronaviru hodně ceněné. Budou si fotbalisté krýt ústa a nos i při zápasech? Ilustrační foto.

Článek

Ještě před pár dny byl odborník velmi skeptický k jakémukoli brzkému fotbalovému restartu i akcím s větším počtem lidí. I proto, že Belgie s ohledem na počet obyvatel patří k zemím, které jsou nejvíce zasaženy pandemií. Teď je tu zřejmě mírný posun...

„Jedním z nápadů, které připadají do úvahy, je rozdat (hráčům) obličejové masky," řekl Van Ranst belgickým novinám Le Soir a v instrukcích směrem k fotbalistům šel ještě dál: "Najdete (na trhu) masky proti znečištění, které mohou používat hráči amerického fotbalu a cyklisté. Ty jsou pohodlnější (než chirurgické masky)."

Ale má to háček. Maska či rouška s klasickým upevněním nebo pojatá třeba jako vyšší nákrčník je v rozporu s pravidly, která podobné doplňky neumožňují při zápasech používat. A změny regulí probíhají ve fotbale - jak známo - poněkud ztěžka.

Přes veškeré podobné úvahy to s hraním v Belgii vypadá všelijak, spíše mnozí počítají s tím, že tamní profesionální kluby stvrdí již avizovaný konec aktuální sezony, protože v zemi byl stanoven zákaz hromadných veřejných akcí až do 31. srpna. Proti tomu ovšem stojí instrukce UEFA o využití všech možností, jak fotbalový soutěžní ročník za každou cenu dohrát.

K jednání klubů má dojít 24. dubna. V Belgii už je téměř 40 000 případů nákazy, více než 5000 osob zemřelo.

Reklama

Související témata: