Hlavní obsah

Starostové požadují, aby byl fotbal zakázán do 1. října, vedení nizozemské ligy řeší, kdo bude hrát evropské poháry

Amsterdam/Praha

Hned dvě dobré zprávy pro nizozemský fotbal naráz. Generalita UEFA ve středu konečně připustila, že ve zvláštních případech mohou být některé domácí soutěže předčasně ukončeny, aniž by následovaly sankce, jimiž z Nyonu původně hrozili. Druhá je pro fotbal v Nizozemsku ještě příjemnější. Sportovní televizní kanál Fox Sport zaplatil před několika dny osmnácti klubům Eredivisie poslední čtvrtletní splátku 20 milionů eur za prodej televizních práv v plné výši, i když poslední ligový zápas se hrál v zemi tulipánů 8. března a další utkání se už v této sezoně konat nebudou.

Foto: Sport.cz

Český záložník Michal Sadílek si v této sezoně už v Nizozemsku ligu nezahraje.

Článek

Rozhodnutí premiéra nizozemské vlády Marka Rutteho zaznělo v úterý jasně. Jeho kabinet nepovolí do 1. září v zemi obnovení žádných profesionálních fotbalových soutěží. Jedno, zda by se hrálo s diváky či bez nich.

Premiérovo rozhodnutí s povděkem kvitují starostové všech velkých nizozemských měst. Někteří dokonce prosazují, aby byl zákaz prodloužen až do 1. října. Obávají se totiž, že i v případě uzavření stadionů se budou fanoušci v jejich okolí stejně scházet a koronairovou pandemii se nepodaří zastavit. Nemluvě o konfliktech a střetech, k nimž by mohlo mezi fanoušky docházet.

„V mém městě se v létě žádný fotbal hrát nebude. A požaduji, aby zákaz platil až do 1. října," prohlásil kategoricky starosta Eindhovenu Jon Yorritsma.

Ani v dalších holandských městech nepřichází v úvahu, aby se do září hrál jakýkoli zápas, takže nyní bude muset Královská fotbalová unie rozhodnout, co dál.

Oficiálně sezona neskončila

Oficiálně sice ještě letošní sezonu neukončila, ale po vystoupení premiéra tak bude muset učinit. A zároveň se zabývat tím, kdy a jak vlastně začne sezona nová, protože dřív než v září to možné nebude.

Na pátek proto svolalo vedení KNVB společné jednání zástupců klubů, hráčů a trenérů, na kterém by měl zaznít konečný verdikt.

Samozřejmě i o tom, kdo bude nizozemský fotbal reprezentovat v příštím ročníku evropských pohárových soutěží. Podle nachystané verze, která pronikla na světlo světa z Profesionální fotbalové rady řídící Eredivisie, by nový mistr neměl být vyhlášen, ale momentální lídr tabulky Ajax Amsterdam a druhý AZ Alkmaar měl mít právo startovat v kvalifikaci o Ligu mistrů, třetí Feyenoord by si zahrál Evropskou ligu.

O dalších účastnících se ale bude rozhodovat dost složitě. Finále Nizozemského královského poháru mezi Utrechtem a Feyenoordem se neodehrálo a už se neuskuteční, nadstavba play off se rovněž hrát nebude.

Kdo bude sestupovat?

Rozhodovat se bude pochopitelně o sestupujících. Původní představa, že by se nizozemská liga rozšířila na rok z osmnácti na dvacet účastníků totiž padla. Vedení soutěže, stejně jako kluby uznaly, že v příštím roce bude fotbalu finančně mnohem hůř než letos, takže je utopií se domnívat, že by liga uživila dvacet týmů.

A to mohou nizozemské kluby kvitovat, že sportovní kanál Fox Sport vysílající všechny ligové zápasy zaplatil klubům před pár dny poslední čtvrtletní splátku za televizní práva ve výši 20 milionů eur. A to přesto, že si Fox Sport muesel být na 99 procent jistý, že se liga nedohraje a že sám čelí požadavkům svých diváků. Ti se domáhají vrácení předplatného, když se žádný fotbal v televizi nevysílá.

I proto panují obavy, aby sportovní kanál nyní nevymáhal vrácení splátky, což by klubům pochopitelně přivodilo obrovské finanční problémy.

Reklama

Související témata: