Hlavní obsah

Libor Došek: Spartu neřeším, nemám potřebu někomu něco dokazovat

To byla premiéra! Libor Došek se po svém odchodu ze Sparty ve svém prvním utkání za Škodu Xanthi blýskl hattrickem. "Byla to fantastická premiéra, to asi nikdo nečekal. Ani já ne," přiznal v rozhovoru pro Právo vytáhlý útočník, jenž si své první zahraniční angažmá užívá.

Článek

Týden po odchodu do Škody Xanthi ze Sparty jste dal hattrick. Nosí vás tam teď na rukou?

To zas ne… Je fakt, že to byla fantastická premiéra, to asi nikdo nečekal. Ani já ne. Hezky jsem si ten zápas s Levadiakosem užil. Nejdůležitější je, že se vyhrálo, na to Xanthi čekalo snad už tři měsíce. To byl trošku strašák.

Jaká byla odezva u spoluhráčů a fanoušků?

Všichni měli radost. Spoluhráči mi gratulovali, fanoušci vyvolávali moje jméno, po zápase jsem dával rozhovory do televize. Ale zůstávám pevně na zemi. Dobře vím, že sláva je věc pomíjivá. Už jsem to zažil třeba i ve Spartě. Takže rozhodně nechodím s hlavou v oblacích. Je to jen začátek a já se musím snažit, abych byl týmu co nejvíc platný v každém zápase.

Už vás fanoušci poznávají?

Fotbal je ve městě jasná jednička. Je tady ještě druhá liga basketu, ale fotbalem lidi hodně žijí. Xanthi není žádné velkoměsto, má asi sedmdesát tisíc obyvatel, takže když jsme šli s klukama na oběd, fanoušci mě hned poznali. Ale je to v pohodě. Žádná divočina, že by hráči nemohli vyjít na ulici…

Necítíte aspoň trochu satisfakci vůči Spartě? Zbavila se vás jako nepotřebného a vy dáte tři góly hned v prvním zápase…

Spartu neřeším, nemám potřebu někomu něco dokazovat. Prostě jsem se tam trenérům nehodil do koncepce, vyšel můj odchod do Řecka a já se chci na prvním zahraničním angažmá prosadit.

Vzpomněl si na vás někdo ze Sparty? Napsal vám někdo aspoň zprávu?

Psali mi Marek Kulič s Tomášem Řepkou. Jsou spolu na soustředění na jednom pokoji. A taky masér Zelenka.

Xanthi na vás má po sezóně opci. Zůstal byste v Řecku déle?

Čtyři měsíce jsou dlouhá doba. Uvidíme, co bude v létě, stát se může cokoliv. Ale zatím jsem z Řecka nadšený. Všechno funguje perfektně.

Už jste se zabydlel?

Během týdne jsem dostal byt, služební Škodu Fabii, která je tady do těch úzkých uliček ideální. V pondělí mi přišli zprovoznit internet. Až jsem překvapený, jak to jde rychle.

Jaký má Xanthi tým?

Je tady spousta cizinců: Brazilci, Poláci, kluci z Afriky. S většinou se dá domluvit anglicky, což celkem zvládám. No a mám tady českého parťáka Tomáše Abraháma, se kterým jsme před lety hráli v Brně. On teď kopal přes čtyři roky v Denizlisporu. Umí dobře turecky a když je něco potřeba, tak to vyřídí. Turečtinu tady taky dost lidí ovládá. A navíc je tady od léta fyzioterapeut Karel Mališ, který pracoval u českého nároďáku a v Teplicích.

Už je s vámi v Řecku rodina?

Manželka je s dětmi ještě v Česku. Má toho spoustu. Musí stěhovat věci, vyklízet dům v Praze, kde jsme bydleli, protože jsme tam byli jen v pronájmu. Chtěl jsem, aby přijeli, až se tady trošku rozkoukám a zařídím všechny důležité věci. Počítám, že dorazí tak za tři týdny.

Reklama

Související témata: