Hlavní obsah

Polák v Anderlechtu nestrádá, ale chce pryč

BRUSEL

V bruselském Anderlechtu je nadmíru spokojený. Tvrdí, že ve srovnání s Norimberkem vyzrál. Přesto má český záložník Jan Polák jasnou vizi: v létě chce z Belgie pryč.

Článek

„V Anderlechtu nestrádám. Klub mi dal hodně. Fotbalově i mentálně jsem vyspěl. Ale liga celkově mi je malá. Není tam taková kvalita,“ přiznává bez vytáčení 27letý Polák.

„Nechci belgickou ligu znehodnocovat. Mám štěstí, že hraji v nejlepším mužstvu v soutěži. Být ve špatném týmu, nesl bych situaci hůře. Ale z celkového pohledu chci z Belgie pryč. Chci si vyzkoušet něco lepšího,“ vypráví brněnský rodák.

Jeho cena bude asi dost vysoká

Anderlecht není jeho prvním zahraničním angažmá. Po působení v Brně a Liberci hrál od léta 2005 dva roky v německém Norimberku.

„Tam jsem byl hrozně roztěkaný. Navíc jsme hráli osobní obranu, střídal jsem posty. Byť jsem třeba zahrál dobře, stejně jsem příště hrál na jiném místě. V Anderlechtu jsem pořád ve středu zálohy. Cítím, že jsem se zlepšil. Všichni soupeři totiž stojí vzadu a brání, hrají hodně důrazně. Je potřeba hrát chytře a kombinačně. Být rychlejší, fotbalovější,“ vysvětluje Polák.

A jaká je jeho vysněná destinace? „Anglická liga,“ vypálí bez váhání. „Na podzim jsem mluvil o svých pocitech i s vedením klubu. Vědí, že bych v létě rád odešel,“ líčí Polák, byť si je vědom, že má smlouvu ještě na dva roky. „Cena, kterou si Anderlecht řekne, bude asi vysoká,“ tuší český záložník. „Snad najdeme kompromis,“ doufá.

Nestraší ho, že zůstane svázán kontraktem? „Další dvě sezóny v Belgii si neumím představit,“ přiznává Polák.

„Musím prostě hrát dobře. Když jsou vaše výkony kvalitní, tak jsou zájemci ochotní zaplatit. Loni šel Fellaini z Lutychu do Evertonu za jedenáct miliónů eur.“

Byť byla v zimě belgická média plná spekulací o jeho přesunu, zatím k jednáním nedošlo. „Anderlecht řekl, že v probíhající sezóně uvolněn nebudu. Od toho se vše odvíjelo.“ Maximálně se tak soustředí na honbu belgického zaměstnavatele za titulem.

„Začátek jarní části nebyl ideální. Vypadli jsme v prvním zápase belgického poháru, pak prohráli v lize s Cercle Bruggy. Ale hned nato jsme dvakrát vyhráli a snad se poučili. Bylo by krásné završit dva roky v Belgii titulem. Ale neexistuje žádná dohoda, že v takovém případě mě vedení uvolní,“ tvrdí Polák.

Chybějí mu zápasy evropských pohárů

Pomohl bych tak Anderlechtu do Ligy mistrů, kterou si zatím nikdy nezahrál. „Minulou sezónu jsme vypadli ve třetím předkole a hráli alespoň Pohár UEFA, ale teď jsme podlehli Borisovu už ve druhém předkole a zůstala nám jen belgická liga. A tam tak kvalitní zápasy nejsou,“ posteskne si Polák při vzpomínce na krach v bojích o milionářskou soutěž.

Bude nové působiště vybírat podle ambicí na evropské poháry? „Nevím, jestli přijde nabídka z tak vysoko postaveného anglického klubu. Nechci si sednout na lavičku, ale hrát. A v Anglii je liga nesmírně kvalitní. Každý zápas je velká jízda, má náboj. Všechna utkání jsou na úrovni evropských pohárů,“ líčí nadšeně čtyřiačtyřicetinásobný reprezentant.

Reklama

Související témata: