Hlavní obsah

Evropské fotbalové kluby utrácejí jako šílené, za hráče v lednu daly 600 miliónů eur

PRAHA

Během zimního přestupního období utratily evropské fotbalové kluby kolem 600 miliónů eur (asi 14,4 miliardy korun). Jedná se tak o jedno z nejbohatších lednových přestupních oken, od jejich zavedení v roce 2003. O téměř polovinu z celkové částky se postarala anglická Premier League.

Foto: Archiv

Majitel Chelsey Roman Abramovič utratil za nákup hráčů horentní sumy.

Článek

UEFA na utrácení reagovala varováním, že podobné rozhazování by klubům mohlo zabránit splnit podmínky finančního pravidla, které vyjde v platnost koncem roku 2012.

V rámci úsporných opatření spojených s ekonomickou krizí bude UEFA od sezóny 2012/2013 monitorovat finanční situaci klubů. Pokud některý z týmů nebude naplňovat pravidla finančního fair play o vyrovnaném rozpočtu, bude pro sezonu 2014/2015 vyloučen z evropských pohárů.

"Není pochyb o tom, že už současná aktivita některých klubů na přestupovém trhu naruší jejich schopnost splnit na konci roku 2012 podmínky nového finančního pravidla," stojí v prohlášení UEFA. "Kluby to pravidlo znají, a také vědí, že UEFA je připravena přísně dohlížet na jeho dodržování."

Největší nákupy v Premier League

Výrazné utrácení je však především záležitostí anglické Premier League, kde kluby vynaložily 263 milionů eur, což je britský lednový rekord. Také je to více, než kolik utratily kluby v Itálii, Španělsku, Německu a Francii dohromady.

Jen Liverpool a Chelsea v poslední den přestupního období utratily 130 miliónů liber dohromady pouze za čtyři hráče. "Nejbláznivější den v anglické přestupové historii," hodnotil deník Daily Mail přestupy Fernanda Torrese a Davida Luize do Chelsea a Andyho Carrolla s Luisem Suárezem do Liverpoolu. "Den, který vrátil do fotbalu šílenství," přidal se deník Guardian.

Po Anglii se nejvíce utrácelo v Itálii, kde nejvíce prostředků vynaložil obhájce titulu Inter Milán a také Janov, který mimo jiné přivedl z pražské Sparty Juraje Kucku. Posiloval i Inter Milán, který však získal především zkušené hráče, kterým končila smlouva, a tak ani za jednoho nemusel zaplatit více než dva milióny eur.

Wolfsburg získal pět hráčů včetně Poláka

V Německu pak úřadoval hlavně Wolfsburg, který jen poslední den přestupního období získal hned pět hráčů včetně Čecha Jana Poláka.

Především ve Španělsku a Francii je však patrné, že se kluby přeci jen obávají finančního pravidla UEFA, a tak se hlavním trendem stává hostování a podepisování volných hráčů či hráčů, kterým končí smlouva. Ve Španělsku tak plnohodnotně přestoupilo pouhých 12 fotbalistů, z toho hned pět do Málagy. I jindy rozhazující Real Madrid tentokráte sáhl pouze po hostování Emmanuela Adebayora.

Francie za Ukrajinou

Francie pak v pořadí lig s největšími výdaji klesla až na osmou pozici za Ukrajinu, Rusko a Turecko. Právě tyto tři dosud ne tolik prestižní soutěže za poslední rok investovaly do posil nejvíce peněz hned po Anglii. V součtu příjmů za prodej hráčů a výdajů za přestupy je Anglie za tuto sezonu již v mínusu 355 miliónů eur. Následuje Rusko, které má v červených číslech 102 miliony, Turecko 84 milióny a Ukrajina je spolu s Itálií v mínusu 71 miliónů eur.

Podle expertů zaměřujících se na fotbalový trh se v lednu znovu projevila nadvláda týmů s bohatými majiteli v čele s Romanem Abramovičem z Chelsea. Ti se snažili využít jednu z posledních možností, jak výrazně zadotovat svůj klub. Po přechodu na pravidlo finančního fair play od roku 2013 totiž budou moci do klubu dát jen omezený počet svých financí.

"Zavedení finančních pravidel UEFA celkově ovlivnilo dění na přestupovém trhu. Ale je to jen jeden z důvodů, proč ne tolik bohaté kluby hledají hlavně hráče, které mohou získat pokud možno zdarma," řekl agentuře Reuters sportovní analytik firmy Deloitte Alex Byars.

Příští přestupové období ve většině evropských lig začíná 1. července a potrvá do konce srpna.

Reklama

Související témata: