Hlavní obsah

Belgické fotbalové kluby přišly kvůli covidu-19 o polovinu příjmů

Brusel

Jednadvacet klubů z první a druhé belgické fotbalové ligy letos kvůli protikoronavirovým opatřením přišlo téměř o polovinu příjmů. Ve zbytku sezony očekávají tvrdé dopady toho, že na stadionech chybí diváci a kluby tak nezískávají peníze z prodeje vstupenek, občerstvení a suvenýrů.

Foto: Sport.cz

Útočník Brugg Michael Krmenčík pózuje v mistrovském triku.

Článek

Belgické profesionální soutěže byly v minulé sezoně předčasně ukončeny už v březnu kvůli rozšíření koronaviru. Se startem nové sezony v září mohl na stadionu omezený počet diváků, o měsíc později však vláda vydala plošný zákaz vstupu na zápasy.

"Situace v dalších dnech se s velkou pravděpodobností ještě zhorší, jelikož fixní náklady na mzdy bez možnosti někoho propustit zůstanou stejné. Srovnání období loni a letos mezi březnem a zářím naznačuje celkovou ztrátu příjmů ve výši 275 milionů eur (7,25 miliardy korun), příjmy se tak snížily téměř o padesát procent. Většina této ztráty spadá mezi červenec až září," uvedly profesionální kluby ve svém prohlášení.

Vedle peněz od fanoušků jim scházejí i příjmy ze sponzoringu a z prodeje hráčů po ochabnutí přestupového trhu. Belgická vláda před třemi týdny vyhlásila nouzový stav, takže se návrat diváků na stadiony nedá do konce roku očekávat.

Reklama

Související témata: