Hlavní obsah

Český stoper o Kasimpase i bývalém parťákovi: Pavelka mi tady chybí

Robert NeumannSport.cz

Je tomu přesně rok, co v Jablonci sbalil kufry a vyrazil do světa. Fotbalovému stoperovi Tomáši Břečkovi turecká liga svědčí. V Kasimpase, kde do října působil se současným sparťanským záložníkem Davidem Pavelkou, patří dlouhodobě mezi klíčové hráče. V istanbulském klubu je spokojený, jen by ho rád viděl mnohem výš v tabulce.

Foto: Sport.cz

Exjablonecký stoper Tomáš Břečka v dresu Kasimpasy.

Článek
Fotogalerie

V Kasimpase pravidelně nastupujete. Cítíte, že máte silnou pozici?

Po osobní stránce jsem spokojený. Jen, kluci kolem mě se vytočili kvůli zranění, není ideální, když mám vedle sebe pořád nového parťáka. Ale nemůžu říct slovo, pravidelně hraju, což mě moc těší.

Musí vás těšit o to víc, jelikož v klubu se během vašeho působení vystřídalo už několik trenérů. Každý na vás sázel.

Ten současný je šestý. Byl tu už na jaře, zachránil nás, potom neprodloužil smlouvu a odešel. Teď se vrátil. Takže vlastně pátý trenér. Každý z koučů chtěl po týmu něco jiného. Některý požadoval hrát rychle nahoru, přímočaře, jiný chtěl hrát zase kombinačně, postupný útok. Ale na všechno si rychle zvyknete.

Foto: archiv Tomáše Břečky

Obránce Tomáš Břečka v bílém dresu Kasimpasy v duelu turecké ligy.

Možná zažijete dalšího trenéra, po solidním začátku se Kasimpasa propadla tabulkou dolů.

Poslední dobou nemáme výsledky, i hra je špatná. Předsezonní cíl byl jasný: vyhnout se bojům o sestup. Bohužel, namáčíme se do toho. Věřím však, že brzy půjdeme nahoru, mužstvo máme silné.

Během podzimu jste přišel o parťáka Davida Pavelku, který přestoupil do Sparty. Je to bez něj pro vás složitější?

David Pavelka mi tu chybí. Ze začátku se mnou všechno zařizoval, když jsem se ještě styděl mluvit anglicky. Bylo také příjemné pokecat si česky. David je skromný kluk, sedli jsem si. Je pro mě škoda, že nezůstal. Sparta ale byla jeho vytoužený přestup, pro něj jen dobře.

Jaké je, pro kluka z malého Jablonce, žít v 16milionovém Istanbulu?

O tomhle jsem přemýšlel před svým příchodem často. Žil jsem v Uherském Hradišti, ve Zlíně a v Jablonci. Teď v jednom z největších měst v Evropě. Nevidím v tom ale zase zásadní rozdíl. Tréninkové centrum máme za městem, bydlím nedaleko. Do centra jezdím jen kvůli památkám, nebo když se chci podívat na Bospor.

Foto: archiv Tomáše Břečky

Stoper Kasimpasy Tomáš Břečka na procházce v Istanbulu.

Měl jste, v době koronavirové, možnost Istanbul poznat?

Ze začátku mě David provedl. Byli jsme ve vyhlášených restauracích, prošli jsme si památky. Když za mnou přiletí snoubenka Denisa, snažíme se pokaždé něco nového objevit. Teď jsou ale možnosti omezené. Co jsem poznal, musím říct, že Istanbul je pěkné město.

Sníh vám nechybí? V Jablonci jste si ho musel užít dost.

Nechybí.(směje se) Já jsem v Kasimpase celkově moc spokojený.

Turecká liga má oproti normálnímu stavu o tři kluby navíc, čeká vás perné jaro.

Čeká nás záhul, čtyřiadvacet kol. Po minulé sezoně turecký fotbalový svaz rozhodl, že nikdo nesestoupí, soutěž doplnil o tři nejlepší týmy ze druhé ligy. Sestupovat budou čtyři mužstva.

Foto: archiv Tomáše Břečky

Stoper turecké Kasimpasy Tomáš Břečka se snoubenkou Denisou.

Jaká koronavirová opatření v první turecké lize platí?

Žijeme víceméně v bublině. Což je stejné, jako v Česku. Jedu na trénink, po něm domů. To je všechno. Nedá se nic jiného dělat. Co se týče týmu, jsme celý den v tréninkovém centru. Zápasy jsou pochopitelně bez diváků. Zažil jsem na začátku angažmá ještě plné stadiony, fantastickou atmosféru. Ta byla jedním z důvodů, proč jsem do Turecka šel. Teď je během zápasů ticho, slyšíte jenom trenéra nebo hráče. Stalo se nedávno, že na nás před utkáním před stadionem čekali fanoušci a skandovali. Museli se ale hned rozejít. Podobná situace je však na celém světě, musíme tuhle dobu vydržet.

Reklama

Související témata: