Hlavní obsah

Messi po odchodu z Barcelony podepsal smlouvu v Paris Saint-Germain

Aktualizováno

Argentinský fotbalista Lionel Messi po odchodu z Barcelony posílil Paris Saint-Germain. Hvězdný útočník dnes podepsal ve francouzském klubu dvouletou smlouvu s opcí na další sezonu.

Messi zamával fanouškům z okna letiště v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

"Jsem nadšený z toho, že začnu novou kapitolu kariéry v Paris Saint-Germain. Vše v klubu odpovídá mým fotbalovým ambicím. Vím, jak skvělý je tu tým a trenérský štáb. Jsem odhodlaný vybudovat tu něco mimořádného pro klub a pro fanoušky a těším se, až vstoupím na trávník Parku princů," uvedl Messi v prohlášení na webu svého nového klubu.

Čtyřiatřicetiletý Messi dnes přiletěl do Paříže, pozdravil fanoušky a absolvoval lékařskou prohlídku. Ještě před podpisem smlouvy klub jeho příchod prakticky potvrdil v třináctisekundovém videu, v němž ukázal v krátkých prostřizích část argentinské vlajky a reprezentační dres, hráčův oblíbený nápoj Yerba maté, šest Zlatých míčů u Eiffelovy věže nebo podepisující ruku a vše zakončil popiskem "Nový diamant v Paříži." Na středeční 11. hodinu svolal PSG tiskovou konferenci.

Messi v Barceloně neprodloužil plánovaný kontrakt, protože si ho katalánský klub nemůže dovolit kvůli pravidlům finančního fair play španělské ligy. PSG s katarskými vlastníky byl od začátku považován za největšího adepta na získání rekordního šestinásobného držitele Zlatého míče.

Messi se přivítal s fanoušky před stadionem PSGVideo: Reuters

Kapitán argentinské reprezentace, považovaný za jednoho z nejlepších fotbalistů historie, strávil v Barceloně celou dosavadní kariéru. Odehrál za ni 778 soutěžních zápasů a se 672 brankami je suverénně nejlepším střelcem v klubové historii. Messi mimo jiné s "Barcou" vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu.

Messi už byl na odchodu z katalánského klubu před rokem po skončení sezony 2019/20, v níž Barcelona nezískala trofej a ve čtvrtfinále Ligy mistrů utrpěla debakl 2:8 od Bayernu Mnichov. Tehdy chtěl využít klauzule ve smlouvě, ale nakonec se rozhodl zůstat, protože se s šestadvacetinásobným španělským šampionem nechtěl soudit.

Rodák z Rosaria se nyní sice s klubem a novým prezidentem Joanem Laportou údajně dohodl na novém kontraktu s nižším platem, ten ale nebyl uznán, protože Barcelona s dluhem 1,173 miliardy eur a vysokými výdaji na platy hráčů nedokázala splnit regule španělského svazu. Messi na nedělní emotivní tiskové konferenci odchod z Camp Nou oplakal.

Messi se v nabitém týmu Paris St. Germain sejde s bývalým barcelonským spoluhráčem Neymarem, dalším elitním útočníkem Kylianem Mbappém nebo obráncem Sergiem Ramosem, jenž do Paříže přišel v létě po vypršení smlouvy v Realu Madrid. Francouzský tým trénuje Argentinec Mauricio Pochettino. Messi by si měl v PSG, kam přijde jako volný hráč zadarmo, vydělat ročně zhruba 35 milionů eur (asi 890 milionů korun).

Reklama

Související témata: