Hlavní obsah

Mohl hrát Ligu mistrů, místo toho kope na Sibiři. Plzně jsem se nechtěl doprošovat, tvrdí Jiránek

Praha

Moc nechybělo, aby fotbalista Martin Jiránek válel v dresu Plzně. Nakonec si však prodloužil ruské angažmá a z Těreku Groznyj přestoupil do klubu Tom Tomsk. „Z Plzně jsem ve finále konkrétní nabídku nedostal a já nejsem z těch hráčů, kteří se někde doprošují,“ říká 34letý obránce, z něhož krátce po přestupu udělali kapitána.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Martin Jiránek.

Článek

Proč jste si nakonec vybral Tomsk?

Chtěl jsem zůstat v Rusku. Ve finále byla jediná konkrétní nabídka z Tomsku. Mohl jsem zůstat i v Těreku, ale trošku mě zklamal přístup vedení. Novou smlouvu mi nabízeli, jenže mi ořezali plat asi na šedesát procent. Přitom jsme měli nejlepší sezónu v historii klubu a já odehrál skoro všechno.

V Tomsku vám dali víc?

O peníze vůbec nešlo. V Těreku bych měl i tak víc než tady. Ale najednou jsem necítil takovou důvěru, a proto jsem odešel. V poslední den přestupního termínu. Rozhodlo i to, že v Tomsku působí někteří kluci, se kterými jsem hrál ve Spartaku. Navíc jsou tu i Češi Péťa Vašek s Honzou Holendou a Slovák Kornel Saláta.

Proč nedopadly vaše námluvy s Plzní?

Nějaké kontakty proběhly, ale Plzeň nepřišla s jasnou nabídkou. Bylo to takové jo, ne. Rozhodně nejsem z těch, kteří by se někoho doprošovali. Do Čech se nabízet nebudu. Nejsem neznámý hráč, mám něco odkopáno. Buď mají jasno a chtějí mě, nebo ne. Konec. Proto všechno skončilo. Ze strany Plzně tam byla nerozhodnost a konkrétní nabídku jsem nedostal.

Neříkal vám někdo, že jste sebevrah, když jdete do posledního Tomsku?

Když jsem přišel, měli jsme po osmi kolech nula bodů. Teď jsme v sedmi zápasech udělali devět bodů a věřím, že pomůžu klub zachránit. Je to pro mě veliká výzva.

V posledním kole jste prohráli 0:1 na Dynamu Moskva vlastním gólem.

Zbytečná porážka. Náš obránce dobíhal jejich hráče, chtěl odkopnout balón a trefil ho tak blbě, že brankáře přehodil. Nebyli jsme horší, navíc v 85. minutě šel náš hráč sám na branku, ale trefil břevno. Bod se uhrát dal, Dynamo teď zrovna není v oslnivé formě.

Jak jste si zvykl na život na Sibiři?

Všechno je v pohodě. Tomsk má asi 600 tisíc lidí a je tu všechno, co potřebuju. Máme pěknou bázu, je tu spousta dobrých restaurací. Když to srovnám s životem v Kislovodsku, kde jsem bydlel při angažmá v Těreku, tady je to daleko lepší.

A co pověstná sibiřská zima?

Zatím je tu přes den nad nulou, takže je to v klidu. Teď hrajeme dvakrát za sebou doma, pak dvakrát venku a je konec podzimu. Za dva týdny se počasí snad moc nezhorší. Pak bude dovolená, a až začneme přípravu, celou dobu budeme v Turecku. Do Ruska se vrátíme až v březnu.

Nevadí vám zdlouhavé cestování?

Ze všech klubů první ligy jsme nejdál na východ, do Moskvy trvá let čtyři a půl hodiny. Dá se to přežít. Nejhorší byla cesta do Krasnodaru, letadlem a autobusem to bylo snad devět hodin.

Z Čechů pravidelně hrajete vy a brankář Vašek. Proč nenastupuje Holenda?

Má pořád problémy se svalem, odehrál toho málo. Hodně nám chybí, protože druhého pořádného útočníka nemáme.

Reklama

Související témata: