Hlavní obsah

Pět let! Slovenskému hříšníkovi, který soupeři zlomil nohu, hrozí pořádný flastr

Praha/Bratislava

Až pět let bez fotbalu! Ákos Szarka z Dunajské Stredy může dostat za drsný zákrok na Tomáše Kóňu ze Senice exemplární trest. Podle nového disciplinárního řádu lze na Slovensku udělit až trest zastavení činnosti na 60 měsíců.

Faul Ákose Szarky na Tomáše Kóňu

 
Článek

Disciplinární komise o situaci, která nastala v ligovém utkání Senice s Dunajskou Stredou (3:3), rozhodne ve čtvrtek. Pokud nebude mít do té doby všechny potřebné podklady, zastaví hráči činnost předběžným opatřením a verdikt vyřkne později.

„V případě dlouhodobě pracovní neschopnosti postiženého lze očekávat velmi přísné sankce," cituje web sport.aktuality.sk předsedu příslušné disciplinárky Miroslava Vlka. Naplnění tohoto bodu lze očekávat. Špílmachr Senice Kóňa se podrobil operaci a jisté vskutku je, že hrát nebude dlouho. Spekulovalo se i o tom, že zákrok pro něj znamená konec kariéry.

Důležité podle Vlka bude posoudit, jestli od Szarky šlo o úmysl. To bude složitější. Někteří aktéři zápasu tvrdí, že hráč Dunajské Stredy vyhledával v zápase šanci zranit soupeře. Sám hříšník však úmysl popírá. Kóňovi se omluvil esemeskou, postižený hráč na to podle svých slov nereagoval.

Trest tři až šedesát měsíců

Jaký je slovenský sazebník za podobné hanebnosti? Násilná činnost, která vede k pracovní neschopnosti napadeného a znemožnění účasti při sportovním konání má být podle nového disciplinárního řádu potrestána zastavením činnosti až na šedesát měsíců. Dolní hranice je čtvrt roku.

Jaké tresty za zlomeniny se pro srovnání dávají v Česku? Naposledy se to v první lize týkalo Lea Kweukeho ze Sparty. Ten za zákrok na mladoboleslavského Radka Dosoudila dostal před rokem stop na 12 zápasů. A byl to na české poměry trest rekordní. Ale z pohledu slovenských řádů vlastně minimální. Odpovídá zhruba třem měsícům, pokud není přerušen zimní či letní pauzou.

Faulovaný Kóňa je připravený na dlouhou pauzu, zlomeninu už zažil před sedmi lety, když byl ve Spartě. „Rok a půl mi tehdy trvalo, než jsem se do toho zase dostal. Vím, do čeho jdu. Budu bojovat, abych zase hrál."

Kromě fotbalového trestu může být Szarka vystaven i řízení u soudu. Kóna a jeho klub zvažují patřičné kroky.

Jaký trest pro Szarku je adekvátní?
Dvanáct zápasů (odpovídá to třem měsícům) jako pro Kweukeho
1,8 %
Půl roku
1,3 %
Rok
3,3 %
Dva až tři roky
7,5 %
Čtyři až pět let
86,1 %
Celkem hlasovalo 13677 čtenářů.

Reklama

Související témata: