Hlavní obsah

Rekordman Del Piero zařídil hubené vítězství Juventusu

ŘÍM/LONDÝN

Fotbalisté Juventusu Turín porazili třináctou Regginu 1:0 a v čele tabulky italské ligy zvýšili svůj náskok na deset bodů. Třetí AC Milán jej může vrátit zpět na devět bodů, pokud ve večerním zápase zvítězí na hřišti AS Řím. Na stadionu Delle Alpi padla jediná branka zápasu ve 45. minutě zásluhou kapitána domácích Alessandra del Piera.

Článek

Jednatřicetiletý Del Piero je v poslední době ve velké střelecké formě. V týdnu překonal hattrickem v poháru klubový rekord Giampiera Bonipertiho, který v černobílém dresu nasázel 182 branek. Del Piero už jich má o tři víc.

V dresu italského mistra nastoupil na celé utkání český záložník Pavel Nedvěd, který se nedávno vyléčil ze zánětu středního ucha. Juventus si výhrou udržel stoprocentní domácí bilanci v lize.

Na druhé místo tabulky se před městského rivala AC vyhoupli hráči Interu. Odbojné Cagliari doma přehráli díky trefě Nigerijce Martinse a dvěma trefám Brazilce Adriana.

Toni protrhl smůlu

Střelcem kola byl ale Luca Toni. Téměř dvoumetrový kanonýr, před nímž se v létě bude muset mít na pozoru česká reprezentace, prolomil po měsíci a půl střeleckou smůlu. A to hned dvěma góly, kterými Fiorentinu udržel na čtvrtém místě a sám se opět s osmnácti trefami vzdálil svým pronásledovatelům v tabulce střelců. Druhý Trezeguet z Juventusu ztrácí tři góly.

Toni přitom nedávno prohlásil, že dát sedmnáctý gól je pro něj zakleté. Sedmnáctka je v Itálii považována za nešťastné číslo, navíc se útočník vymlouval i na to, že ztratil talisman pro štěstí, malou červenou trumpetku, kterou měl pověšenou na zpětném zrcátku v autě. Od té doby trefil jen třikrát tyč nebo břevno a měl šanci kopat penaltu. Dnes se k němu zřejmě štěstí opět vrátilo, neboť zápas s Chievem rozhodl v první minutě nastavení.

Jen osmnáct minut scházelo k velikému překvapení v zápase mezi Udine a posledním Trevisem. Hosté až do 72. minuty vedli 2:1, o třetí výhru v sezoně je připravila až proměněná Di Nataleho penalta. Bod za remízu však hostům stačil k tomu, aby na poslední místo odsunuli Lecce.

Itálie - 19. kolo:
Ascoli - Empoli 3:1 (36. Ferrante, 69. Bjelanovic, 76. Domizzi - 45. Almiron), Fiorentina - Chievo 2:1 (35. a 90+1. Toni - 69. Zanchetta), Inter - Cagliari 3:2 (15. a 58. z pen. Adriano, 10. Martins - 20. Esposito, 81. Suazo), Juventus - Reggina 1:0 (45. Del Piero), Livorno - Siena 2:2 (24. Morrone, 52. Lucarelli - 8. Locatelli, 59. Chiesa z pen.), Parma - Lazio 1:1 (39. Corradi - 5. Rocchi), Udine - Treviso 2:2 (13. Motta, 72. Di Natale z pen. - 33. Pinga, 58. Fiore).
Tabulku a statistiky soutěže najdete ZDE

Fotbalisté Chelsea dnes překonali klubový rekord, když vyhráli podesáté v řadě. V ligové tabulce už na druhý Manchester United nashromáždili šestnáctibodový náskok a krátce po polovině sezóny jsou blízko k obhajobě titulu. Sunderland jim ovšem vzdoroval víc, než bookmakeři v duelu prvního a posledního týmu Premier League čekali.

Tým, který v předešlých dvaceti zápasech nasbíral jen šest bodů, se ve 12. minutě senzačně ujal vedení. Gallas ztratil na straně míč, Arcův centr Terry odhlavičkoval jen na Lawrencovu kopačku, a ten zblízka překonal Petra Čecha. Rozjásal tak ty, kteří si vsadili na výhru Sunderlandu v kurzu 16:1.

Crespo ale brzy po kombinační akci vyrovnal a skóre otočil v 69. minutě tečovanou střelou z dálky Robben. Nizozemský útočník to ale přehnal s následnými oslavami, když skočil do publika a po druhé žluté kartě oslabil svůj tým. Domácí zbylých 20 minut soupeře tlačili, ale obrana Chelsea odolala.

Anglie - 22. kolo:
Wigan - West Bromwich Albion 0:1 (56. Albrechtsen), Sunderland - Chelsea 1:2 (12. Lawrence - 28. Crespo, 69. Robben).
Tabulku a statistiky soutěže najdete ZDE

Fotbalisté posledního Alavésu překvapivě porazili v dnešním utkání španělské ligy La Coruňu na jejím hřišti 2:0 a připsali si tak teprve třetí vítězství v sezoně. La Coruňa naopak prohrála tři ze čtyř posledních domácích utkání a opouští prominentní příčky. Alavés v týdnu udělal změnu na postu trenéra, když Chuchiho Cose vystřídal jeho dosavadní asistent Juan Carlos Oliva a týmu tato změna evidentně prospěla.

O první gól se v dresu outsidera postaral po centru Jandra hlavičkující Aloisi a druhý gól přidal šest minut po změně stran španělský útočník Bodipo. I přes vítězství, ale Alavés zůstává s patnácti body na chvostu tabulky.

Racing Santander porazil Villareal 1:0, přestože hrál od 53. minuty jen v devíti. Villareal měl naprostou převahu, svého soupeře přestřílel 22:6 a míč jeho hráči dokonce drželi na svých kopačkách dvě třetiny času, přesto Santander zvítězil gólem záložníka Matabueny ze 22. minuty.

Jen několik vteřin scházelo do přestávky, když se za faul na Argentince Sorína odešel pod sprchy domácí Pablo Alfaro. Devět minut po přestávce Alfara následoval jeho spoluhráč Pinillos, který dostal druhou žlutou kartu. V 62. minutě opustil hřiště také po druhé žluté kartě i hostující mladík Hector Font. Domácí nakonec vedení udrželi a posunuli se na 11. příčku zatímco Villareal zůstává minimálně do večerního utkání Realu Madrid na pátém místě.

Zápas FC Barcelona - Bilbao začal v 19:00, duel Real Madrid - FC Sevilla ve 21:00.

Španělsko - 19. kolo:
La Coruňa - Alavés 0:2 (21. Aloisi, 51. Bodipo), Getafe - Vigo 1:1 (43. Gavilán - 46. Angel), Málaga - Cádiz 0:2 (15. a 38. Medina), Santander - Villarreal 1:0 (22. Matabuena), San Sebastian - Espaňol 0:1 (90. Tamudo), Zaragoza - Mallorca 3:1 (27. a 80. Milito, 26. Oscar - 75. Arango), FC Barcelona - Bilbao 2:1 (38. Ronaldinho z pen., 51. Messi - 16. Llorente).
Tabulku a statistiky soutěže najdete ZDE

Reklama

Související témata: