Hlavní obsah

Poláka sestup nestraší, prémie za záchranu neřeší

Do svízelné situace se dostali v německé bundeslize fotbalisté Norimberka. V současnosti patnáctý celek soutěže bojuje o udržení mezi elitou a v roli záchranářů účinkují také Jan Polák s Markem Niklem. "Nepochybuji, že se v nejvyšší soutěži zachráníme. Nesvírá mě žádný strach," říká v rozhovoru pro Právo Polák.

Článek

Máte za sebou dva jarní zápasy německé bundesligy. V neděli jste získali bod v Hannoveru, před týdnem senzačně porazili doma silný Hamburk. Jak vydařený vstup do bojů o záchranu hodnotíte? Body musíme sbírat především doma, což jsme naplnili. Všechno další je navíc. Já nepochybuji, že se v nejvyšší soutěži zachráníme. Nesvírá mě žádný strach, sestup mě ani v nejmenším nestraší.

Co vás vede k takovému optimismu? Už během přípravy jsme hráli velmi slušný fotbal. Porazili jsme reprezentaci Angoly, která má kvalitní tým, a vyhráli jsme i nad berlínskou Herthou celkem jednoznačně. Pod trenérem Meyerem všichni pracují na sto procent. Začalo to už na podzim, kdy jsme z posledních pěti zápasů prohráli jediný. Teď jsme na to jen navázali. Hrajeme dobrý fotbal. Přímočaře, jednoduše a agresívně.

Jak zvedl skalp Hamburku v prvním kole vašemu týmu sebevědomí? Bylo to super, protože oni myslí na titul a my je přitom v druhém poločase nepustili do hry. Po zápase jsem mluvil s Davidem Jarolímem. Přiznal, že myslí vysoko, a přitom ztratili body s naším odepisovaným Norimberkem.

Máte za záchranu vypsané speciální prémie? Pokud vím, tak se zástupci mužstva s vedením o něčem dohadovali a myslím, že za určité umístění jistý obnos vypsaný máme. Ale já tohle neřeším.

Do Norimberku měl v zimě přijít Tomáš Jun. Nakonec z toho sešlo. Věděl jste o tom? Hovořil jste o možném příchodu přímo s Tomášem? Neprobírali jsme to, ale slyšel jsem, že už snad byl na všem domluvený. Snad to bylo závislé na odchodu Róberta Vitteka. Ten zůstal. Navíc jsem slyšel, že Trabzonspor neustále zvyšoval svoje finanční požadavky.

O velkou ofenzívní oporu v podobě Marka Mintála jste přišli hned v prvním jarním kole, když si zlomil kůstku v nártu. Jak to s ním vypadá? Je to velká ztráta? Obrovská. Když jsem se dozvěděl, že musel na operaci, vyměnil bych tři body proti Hamburku za jeho zdraví. Má v noze nějakou ocelovou destičku a čtyři šrouby. V přípravě byl ve velké formě. Dal několik gólů, rozdával parádní gólové přihrávky.

Norimberk je jedním z měst, která v červnu budou hostit mistrovství světa ve fotbale. Je to v ulicích patrné? Běží různé akce, které šampionát neustále připomínají a propagují. V obchodech je spousta maskotů a plyšáků s logem šampionátu i další předměty připomínající mistrovství. To je vážně všude.

Za necelý měsíc čeká českou reprezentaci, jejímž jste členem, zápas v Turecku. Těšíte se na sraz? Už přemýšlíte o boji o nominaci na MS? Pokud mě trenér pozve na Turecko, budu rád. A o šampionátu moc nepřemýšlím, zatím se mi v hlavě spíše honil ještě postup a úspěch v baráži.

Reklama

Související témata: