Hlavní obsah

Odchod Beckhama možná odstartuje čistku v Realu

MADRID/PRAHA

Anglický fotbalista David Beckham možná bude prvním hráčem Realu Madrid, který slavný španělský klub opustí. Královský klub se ocitl ve zmatcích po pondělním odstoupení prezidenta Florentina Péreze. Právě Pérez si Beckhama na San Bernabeu v roce 2003 přivedl.

Článek

Šéfovi španělského gigantu zlomila vaz nedělní prohra 1:2 na hřišti trápící se Mallorky, po níž rezignoval. Nástupcem byl zvolen Fernando Martín a očekává se, že se Real odhodlá k drsnému řezu svojí hvězdnou sestavou.

Madridskému celku totiž hrozí, že i letos skončí bez zisku trofeje. Z Ligového poháru je už vyřazený, po domácí prohře 0:1 s Arsenalem hrozí konec i v prestižní Lize mistrů a v lize se na vedoucí Barcelonu dívá s odstupem deseti bodů.

Čistka mezi hvězdami

Třicetiletý Beckham ještě nedávno mluvil o konci kariéry v Realu, po odchodu Péreze ale ostrovní deníky spekulují o předčasném odchodu. Nejlépe vydělávajícímu fotbalistovi světa skončí kontrakt příští rok, ale pravděpodobnější je varianty odchodu už po probíhajícím ročníku.

V madridském velkoklubu se budou konat prezidentské volby, po jejichž skončení se dá očekávat velký průvan v sestavě. Dosavadní prezidentská taktika, kdy Pérez každý rok přivedl jednoho fotbalistu světového kalibru, stála Real v době úřadování posledního prezidenta celkem 756 miliónů eur. Do Realu od roku 2000 zamířila esa jako Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo a právě Beckham.

Finanční profit, ale výsledkový pád

Příchod anglického kapitána v roce 2003 za 25 miliónů liber přinesl Realu očekávaný finanční profit, když Pérez dokázal marketingově využít popularity britského fotbalisty na dálném východě. Prodej triček s Beckhamovým číslem 23 sice vynesl Real na první místo nejlépe vydělávajících klubů světa, na trávníku už ale výsledky byly horší.

Bílý balet pravděpodobně zakončí už třetí ročník po sobě bez zisku jakékoli trofeje, což se královskému klubu nestalo od roku 1954. S dalším přicházejícím neúspěchem v podobě vyřazení z Ligy mistrů proto prezident hodil flintu do žita a rezignoval.

Reklama

Související témata: