Hlavní obsah

Ve skandálu v německém fotbale už padly první zatykače

Berlín

V dalším korupčním skandálu německého fotbalu, který se objevil tři měsíce před světovým šampionátem, už byly vydány první zatykače. Státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek potvrdilo, že už několik týdnů spolu s hesenským Zemským kriminálním úřadem vyšetřuje skupinu sázkařů kvůli organizovanému podvodu.

Článek

Skupina se snažila zmanipulovat výsledky pěti utkání druhé ligy a regionální ligy. Na čtyři zúčastněné už byl vydán zatykač.

Do aféry jsou prý zapleteny kluby 1. FC Eschhorn a druholigový Sportfreunde Siegen. Podle státního zástupce dostali jejich hráči nabídky úplatků v hodnotě tisíců eur, když zápasy dopadnou tak, jak si podvodníci přáli. Aféru vyvolal právě 1. FC Eschborn, který záležitost sám ohlásil Německému fotbalovému svazu (DFB).

Snaha ovlivnit obránce a brankáře

"Na pokus o manipulaci jsme hned reagovali a předali jsme případ DFB," oznámil mluvčí 1. FC Eschborn Ralf Kissau. Svaz hned nato informoval frankfurtského státního zástupce.

Podle hesenského rádia Hit-radio-FFH chtěli dva podvodníci přinutit eschbornského obránce, aby se postaral o prohru svého klubu v listopadovém zápase s Augsburgem. Snažili se také podplatit brankáře Siegenu Adnana Masiče, aby v jejich prospěch zmanipuloval zápasy svého mužstva.

Šéf německého fotbalu Theo Zwanziger slíbil, že aféra, která propukla čtrnáct měsíců po skandálu s úplatným rozhodčím Robertem Hoyzerem, bude dokonale objasněna. Do nynější aféry nicméně prý nejsou zapleteni žádní rozhodčí.

První liga bez ovlivňování

"Můžeme tak vycházet z toho, že v první lize k žádným pokusům o manipulace nedošlo," poznamenal mluvčí německého fotbalového svazu Harald Stenber.

"Nelze počítat s tím, že by tento případ měl takovou dimenzi jako případ Hoyzer, přesto věc bereme vážně. Všichni (zúčastnění) musejí být přiměřeně potrestáni, neboť takoví mezi nás nepatří," prohlásil dnes Zwanziger. Poškození německé pověsti před šampionátem se nebojí. "Když pomůžeme všechno úplně vyjasnit, tak přípravy na MS žádné úhony nedoznají," podotkl.

Sázkařská mafie měla organizovat ovlivňování výsledků ze zahraničí, sázky se měly například týkat i počtu nastřílených gólů. Nová aféra propukla necelé čtyři měsíce poté, co berlínské státní zastupitelství rozdalo tresty za skandál, který rozpoutal sudí Hoyzer. Ten byl zatím nepravomocně odsouzen na téměř dva a půl roku do vězení. Ani tehdy se neprokázalo, že by byla zmanipulována utkání elitní soutěže.

Reklama

Související témata: