Hlavní obsah

Dres Ajaxu zase zdobí jméno ikony, Kluivert je zpět. Syn debutem předčil otce

Praha

Zdánlivě bezvýznamné střídání. Zbývalo šest minut do přestávky bitvy nejvyšší nizozemské fotbalové soutěže ve Zwolle, když trenér hostujícího Ajaxu poslal do hry Kluiverta! Ikonické jméno pro klub z Amsterdamu i celý fotbal v zemi tulipánů. Jen místo Patrika, který oslňoval kouzly s balónem na přelomu tisíciletí, absolvoval premiéru mezi elitou jeho syn Justin.

Foto: Sport.cz

Sedmnáctiletý Justin Kluivert z Ajaxu (vlevo) střídá při svém ligovém debutu na hřišti Zwolle zraněného Amina Younese.

Článek

„Nezapomenutelný den," rozplýval se teenager, jenž je dalším z klenotů proslavené fotbalové akademie Ajaxu. „Viděli jsme znovuzrození fenoménu Kluivert," dotazovali se následně sportovní stránky všech médií v Nizozemsku, kde experti ocenili vášeň, kterou do hry Ajaxu Justin Kluivert vnesl.

„Snažil jsem se jen využívat prostor, který jsem na hřišti viděl. Pokud se naskytne možnost, chci se uvolnit, chci balón. Vlastně to bylo snadné, protože moje nohy všechno vymýšlely za mě a směřovaly mě, kam bylo třeba," smál se Kluivert junior.

Je jisté, že o pozici se nemusí strachovat. Vedení klubu vidí v nositeli slavného jména potenciál. „Justin je skutečný fotbalista, milovník hry ovládající skvěle techniku, což je obrovský bonus. Je velmi talentovaný a vidíme v něm obrovský příslib pro budoucnost. Může hrát zleva, zprava, ale i ve středu útoku. Umí skvěle oběma nohama, pro trenéra je takový hráč požehnáním. Navíc je charakterově zcela výjimečný. Nicméně on je ještě opravdové dítě," řekl Peter Bosz, trenér Ajaxu.

„Ještě není plně rozvinutý fyzicky. Musíme být velmi opatrní a důslední při jeho fotbalovém vývoji. Nic neuspěchat a dopřát mu čas, aby dozrál," doplnil šéf lavičky klubu z Amsterdamu.

Chce být lepší než otec

Už při premiéře syn v jednom aspektu předčil otce. Debut v prvním týmu zvládl v mladším věku. Za necelé čtyři měsíce oslaví teprve osmnácté narozeniny. Patrick Kluivert absolvoval premiéru měsíc po dovršení plnoletosti. V létě 1994 ji ozdobil gólem při finále nizozemského Superpoháru do sítě úhlavního rivala Feyenoordu.

Když poprvé v dresu Ajaxu nastoupil syn, seděl Kluivert senior na tribuně pařížského Saint Germain, kde je sportovním ředitelem. „Byl to den mého syna. Ani neumím vyjádřit, jak jsem na Justina hrdý," reagoval bezprostředně čtyřicetiletý Patrick Kluivert.

Během hráčské kariéry se zařadil ke zlaté generaci Ajaxu, do níž patřil Edgar Davids, Clarence Seedorf či Edwin van de Sar. Stal se nejmladším hráčem historie, jenž vstřelil vítězný gól ve finále Ligy mistrů. V květnu 1995 naskočil do bitvy s AC Milán na vídeňském stadiónu Ernsta Happela dvacet minut před koncem a v 85. minutě zařídil jedinou brankou zápasu triumf Ajaxu. Bylo mu 18 let, 10 měsíců a 23 dnů.

Kromě Ligy mistrů vyhrál třikrát nizozemský titul, španělskou ligu a byl nejlepším střelcem mistrovství Evropy 2000. Po Ajaxu působil v AC Milán, Barceloně, Newcastlu, PSV Eindhoven, Valencii a Lille.

Justin si stanovil nemalý cíl. „Chci být lepší než otec," prohlásil odhodlaně. „Premiéru zvládl skvěle, ale je teprve na začátku. Až nyní začne poznávat, co obnáší profesionální fotbal," zachovala zdrženlivost legenda ve fotbalovém „důchodu".

Reklama

Související témata: