Hlavní obsah

Kluby utratily v zimě přes 20 miliard, anglická Premier League je díky Číně poprvé v plusu

Praha

Rekord opět překonán. Evropské fotbalové kluby v zimním přestupním termínu, který pro většinu soutěží skončil v noci na středu, utratily nejvíce peněz v historii lednových transferů. Za posily vynaložily 780 miliónů eur (přibližně 21,1 miliardy korun), dosavadní maximum z loňského roku překonaly o 55 miliónů eur (1,5 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Zimním transakcím na fotbalovém trhu vládne přestup záložníka Oscara z Chelsea do čínské Superligy.

Článek

Jako tradičně nejvíc nakupovala Premier League, částka 278 miliónů eur (7,5 miliardy korun) je druhá nejvyšší v lednovém období. Pouze před šesti lety vynaložila anglická liga více prostředků, a sice o 13 miliónů eur (352 miliónů korun). Přesto se dostala poprvé v historii do plusu. Zásluhu na tom mají především mocné investice čínských klubů, které celkově utratily 186 milionů eur (téměř 7 miliard korun).

„Anglický fotbal zaznamenal ziskové přestupní okno, podle našich záznamů se něco takového ještě nikdy nestalo. Považuji to však za výjimku. Jde spíš o anomálii než o nový trend," citoval britský server BBC Dana Jonese z analytické společnosti Deloitte, která pohyb na přestupových trzích detailně monitoruje.

Oscar vládne přestupům

V kostce se dá říct, že černým číslům vděčí Premier League nejdražšímu lednovému transferu záložníka Chelsea Oscara (viz tabulka). Za 25letého Brazilce poslal šanghajský SIPG na Stamford Bridge 60 miliónů eur (1,6 miliardy korun).

Výdaje v anglické lize kupodivu táhly kluby z nižších pater tabulky, giganti podle Jonese vyčkávají na léto. V zimě si pořizovali mladé perspektivní fotbalisty, kteří se k nim připojí nejdříve v létě. „Velkým klubům se v zimě obtížně shánějí hráči, kteří by se stali okamžitě výraznými posilami. Za půl roku si to vynahradí. Předpokládám, že padne další rekord," prohlásil Jones.

Rušněji než obvykle bylo ve Francii, kluby Ligue 1 investovaly do posil 130 miliónů eur (3,5 miliardy korun). Největší přestup obstaral Paris St. Germain, německého reprezentačního záložníka Juliana Draxlera vykoupil z Wolfsburgu za více jak miliardu korun.

Klidný leden naopak zažila La Liga. Barcelona v tomto období tradičně „mlčí", Real s Atlétikem mají až do léta 2017 zakázané přestupy. Španělskou soutěž v zimním utrácení trumfla dokonce belgická liga.

NEJDRAŽŠÍ LEDNOVÉ PŘESTUPY
1. OscarChelsea - SIPG Šanghaj1600
2. Julian DraxlerWolfsburg - Paris SG1084
3. Gabriel JesusPalmeiras - Manch. City867
4. Goncalo GuedesBenfica - Paris SG813
5. Dimitri PayetWest Ham - Marseille794
6. Odion IghaloWatford - Yatai631
7. Morgan SchneiderlinManch. United - Everton621
8. Axel WitselPetrohrad - Tchien-ťin542
9. Leonardo PavolettiJanov - Neapol495
10. Alexandre PatoVillarreal - Tchien-ťin488
Zdroj: transfermarkt.de
Pozn.: uvedené částky ve sloupci vpravo jsou v miliónech korun.

Reklama

Související témata: