Hlavní obsah

Komfortní náskok na koncentraci neubírá! Český reprezentant sbírá nuly a sní o dvou pohárech

Skvělý vstup do jarní části sezóny prožívá český fotbalový brankář Tomáš Vaclík ve švýcarské Basileji. V úvodních dvou kolech po zimní pauze neinkasoval, se spoluhráči slavil šest bodů po výhrách 4:0 a 2:0. Spanilá jízda za osmým titulem v řadě tak pokračuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Basilejský gólman Tomáš Vaclík zasahuje.

Článek

Byl start do jarní části soutěže přesně podle scénáře?

Z hlediska bodového zisku a skóre určitě. Ale výkony nebyly moc dobré. S Luganem v minulém kole nás soupeř po přestávce přehrával. My jsme sice vedli o tři branky, ale nemohli jsme se dostat do tempa. Byla to z naší strany jen taková údržba, ze které nakonec vzešel paradoxně ještě čtvrtý gól. A zápas v Thunu na umělé trávě hráli domácí výborně, byli lepší a měli víc gólových šancí, jenže my jsme šli do vedení díky vlastnímu gólu. A pak jsme to kontrolovali a v nastavení přidali druhý gól.

V tabulce máte luxusní patnáctibodový náskok na druhý Bern. Je obtížné nepodlehnout uspokojení?

Všichni chceme pořád vyhrávat. Na každý zápas se chystáme, jako když jsme bodově nastejno s pronásledovateli. Ale hlavně nás žene motto sezóny, kterým je dvacátý titul v historii Basileje a druhá hvězda na dres.

Jde opravdu udržet stoprocentní koncentraci?

Bereme to tak, že máme příjemnou rezervu pro případ, že by přišel nějaký výpadek. Navíc nás žene možnost zisku double. Titul by Basilej měla osmou sezónu v řadě, ale pohár získala naposledy před pěti lety. Vlastně se to odráží i v šatně. Ligový primát si řada kluků připsala i několikrát, ale mnoho z nás nikdy nevyhrálo zdejší pohár. Ve Švýcarsku se přitom bere hodně prestižně. A nás ve čtvrtfinále čeká za čtrnáct dnů obhájce trofeje z Curychu, takže nikdo nic nepodceňuje.

V Evropě jste neprošli do jarních bojů, široký kádr přitom až na jeden odchod zůstal pohromadě. Neprojevuje se velké množství hráčů v šatně negativně?

Je fakt, že mužstvo je postavené pro evropské poháry. Ale i to vlastně přispívá k udržení napětí. Při zdvojených postech všichni v tréninku maximálně dřou, protože trenér sestavou točí. Vlastně jen pozice dvou středních obránců a moje jsou zatím nedotknutelné.

Je reálné, aby váš sen o osmém mistrovském titulu někdo z pronásledovatelů ohrozil?

Doufáme, že nikoliv. Vůbec nechceme někomu dopřát byť jen myšlenku, že by nás mohl předstihnout. Těžíme z fantastického startu sezóny, kdy Young Boys Bern museli hrát kvalifikaci Ligy mistrů i Evropské ligy, zatímco my jsme se mohli koncentrovat na rozjezd. A z deseti kol jsme udělali osmadvacet bodů. Aktuálně mají výbornou formu, ale museli bychom hodně ztrácet a oni jenom vyhrávat. Zatím jsme prohráli v lize jediný zápas a byť hra po zimní pauze nebyla stoprocentní, mám pocit, že jsme v pohodě.

Reklama

Související témata: