Hlavní obsah

Reprezentační kapitán Galásek přestoupil do Norimberku

PRAHA

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Galásek přestupuje z Ajaxu Amsterodam do bundesligového klubu 1. FC Norimberk, s nímž podepsal dvouletou smlouvu. ČTK to řekl fotbalista během čtvrtečního srazu českého národního týmu v pražském hotelu Praha.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Tomáš Galásek (vlevo) ještě v dresu Ajaxu Amsterodam

Článek

Galáskovi vypršela v Ajaxu koncem letošní sezóny smlouva a nizozemský klub mu jinou nenabídl. A tak fotbalista, který za slavný klub odehrál 154 ligových zápasů a nastřádal 26 startů v Lize mistrů, začal vyjednávat o smlouvě v dalších týmech, včetně Tilburgu, kde kdysi hrával a kde dosud bydlí.

Mluvilo se především o zájmu Wolfsburgu, ale odchovanec ostravského fotbalu nakonec skončí v jiném německém klubu poblíž českých hranic. "Jednání byla poměrně dlouhá, hodně jsem se rozmýšlel a zvažoval, ale něco mi vnitřně říkalo, že je to správná volba," řekl Galásek během srazu české fotbalové reprezentace před mistrovstvím světa.

Role vůdce

Norimberk za defenzivního záložníka nemusí platit odstupné a od jeho angažování si slibuje, že bude v klubu plnit roli vůdce. "Tomáše Galáska považuji za velmi ostříleného hráče, který se svými mezinárodními zkušenostmi povede naše mladé mužstvo a zase nás posune o kousek kupředu. Jeho kariéru sleduji deset let a těším se na něj," citovala agentura SID trenéra Norimberku Hanse Meyera.

Pro Galáska i jeho rodinu však bude odchod do Německa znamenat velkou změnu. Po deseti letech totiž budou muset opustit svoje bydliště v Tilburgu a přestěhovat se do bavorského města. "Rodina půjde se mnou, ale dům v Holandsku si necháme pro případný pozdější návrat," uvedl třiatřicetiletý fotbalista, který odešel do Nizozemska v roce 1996 z Baníku Ostrava.

Jeho odchod tehdy vyvolal hodně zlé krve, ale Galásek brzy dokázal, že o něho zahraniční kluby nestály náhodou. Brzy se stal oporou Tilburgu, později Ajaxu a v nizozemské lize, kde nasbíral dosud 254 startů a 33 branek. V reprezentačním dresu odehrál 49 utkání a vstřelil jednu branku.

Reklama

Související témata: