Hlavní obsah

Odvolací řízení v italském fotbale skončilo, verdikt v úterý

Vystoupení obhájců AC Milán uzavřelo třídenní odvolací řízení v korupčním skandálu v italském fotbalu. Pětičlenný tribunál vynese verdikt zřejmě v úterý, kdy také Itálii vyprší uzávěrka přihlášek do evropských pohárů. Nebude-li odvolací řízení do úterka uzavřeno, bude se dočasný předseda italské fotbalové federace Guido Rossi při nominaci na Ligu mistrů a Pohár UEFA řídit původním rozsudkem.

Článek

Disciplinární tribunál 14. července potrestal Juventus, Fiorentinu a Lazio přeřazením do druhé ligy a bodovými odpočty. AC Milán zůstal v Serii A, po odečtení bodů ale přišel o start v Lize mistrů. Komise rovněž potrestala 19 funkcionářů a rozhodčích v čele s bývalým manažerem Juventusu Lucianem Moggim, který je hlavní postavou aféry.

Právníci Juventusu, za který hraje i český reprezentant Pavel Nedvěd, požadovali při víkendovém slyšení v římském hotelu Parco Dei Principi navrácení titulů z posledních dvou sezon, o které tým rovněž přišel. Také další kluby obvinění i udělené tresty odmítly.

Nepředpokládá se, že budou odvolání úspěšná

Zástupce AC Milán Leandro Cantamessa se dnes vyslovil proti vyřazení klubu z Ligy mistrů. Jeho obhajoba byla podle italských médií vedena velmi agresivně, trest označil za přemrštěný a bezprecedentní. Funkcionář Leonardo Meani, který se podle telefonních odposlechů domlouval s federací na nasazení rozhodčích, byl v AC Milán podle právníka "okrajovou a autonomní osobou", jejíž činnost klub nemohl příliš kontrolovat.

Podle italských odborníků se však nedá čekat, že by odvolání byla příliš úspěšná; předpokládají, že tribunál především od přeřazení mužstev do nižších soutěží neustoupí. Pokud kluby s odvoláním neuspějí, obrátí se s největší pravděpodobností na správní soudy, což by celý proces protáhlo o další týdny.

Mezitím se fotbalovou korupcí, nelegálním sázením a falšováním účetních knih začali zabývat také státní zástupci v Římě, Neapoli, Parmě a Turíně. Vyšetřování může podle agentur trvat několik měsíců.

Reklama

Související témata: