Hlavní obsah

Sionko věří, že získá titul i v třetí evropské lize

GLASGOW/PRAHA

Už ve dvou evropských ligových soutěžích slavil fotbalista Libor Sionko mistrovský titul. A pokud půjde vše podle plánu, v nadcházející sezóně zvedne po České republice a Rakousku nad hlavu pohár za vítězství také ve Skotsku. Stal by se po Petru Koubovi, Janu Kollerovi a Jiřím Jarošíkovi dalším českým fotbalistou, kterému se to podařilo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Sionko na tréninku fotbalové reprezentace v Seefeldu

Článek

Jenže skotská liga teprve stojí na startu a nově se tvořící tým Glasgow Rangers kolem trenéra Paula Le Guena je teprve na začátku cesty, kterou si jeho fanoušci vysnili. Podle slov českého záložníka ale klub dělá všechno pro to, aby na konci sezony mohl padesátitisícový Ibrox Park oslavovat.

Před pěti dny si Jezdci přizvali ke klíčové přípravě Middlesbrough a byla to generálka jako hrom. "To si u nás málokdo dokáže představit. Přípravný zápas a bylo na něm 32 tisíc diváků," vrátil se ve čtvrtek český reprezentant v rozhovoru pro ČTK k utkání, při kterém ho mrazilo v zádech. Jeho tým vyhrál 1:0.

Fandové jsou ohromně citliví

Podle klubového webu Sionko potěšil diváky svými kousky, ale sám hráč připomněl, že tamní fandové jsou ohromně citliví a umějí zatleskat i těm, kterým se zrovna nedaří. "Chodí se na fotbal bavit, a tak umí ocenit každou snahu, třeba i skluz. Pochopí, že hráč nemá svůj den, ale musí na hřišti nechat duši," popsal první zkušenosti s vyhlášeným publikem.

Podle předchozích zápasů prý český záložník věří, že se při nedělní premiéře na trávníku Motherwellu vejde do základní sestavy. V ní bude podle všeho jen málo domácích hráčů; možná i proto, že francouzský kouč, který přivedl Lyon k třem ligovým titulům za sebou, sází na kombinační hru.

"Hrajeme opravdu hodně kontinentálním stylem: rychlé kombinace, s málo dotyky na míč. A je vidět, že tým máme poskládaný tak, aby mu tento způsob hry vyhovoval," prohlásil fotbalista, který v Rangers nastupuje na obvyklém místě na pravé straně zálohy.

Bazén mění hloubku

Unešený je zatím z toho, v jakém zázemí klub pracuje. "Sparta má velmi dobré podmínky, stejně jako Austria. Ale se zdejším prostředím to srovnávat nelze; počínaje skvěle vybaveným tréninkovým centrem a profesionálním přístupem všech zaměstnanců konče. Docela mě například dostal bazén, který má hydraulicky posuvné dno, které upravuje hloubku vody podle přání koupajícího," připomněl neobvyklou vymoženost v centru Rangers.

Přestože měl v plánu co nejrychleji si najít vlastní bydlení, stále přespává v hotelu. Tam je sousedem krajana Jiřího Jarošíka, který nedávno přestoupil do konkurenčního Celtiku. "Nastěhování do domu, který je jen pět minut od tréninkového centra, nám oddálili o čtyři týdny, a tak jsem zde už znovu sám bez rodiny. A jsem rád, že si s Jirkou, jako třeba dnes, můžeme zajít alespoň na večeři," popisoval Sionko, jak tráví poslední dny před startem skotské nejvyšší soutěže.

S Jarošíkem se už stačili podělit o zkušenosti z dosavadní přípravy v klubech, ale na hecování je prý ještě času dost. "Jsme kamarádi a vážíme si toho, že si můžeme popovídat. Nějaké legrácky si necháme až na vzájemný souboj," plánuje devětadvacetiletý fotbalista. První derby svede dva nesmiřitelné městské rivaly proti sobě 23. září a hrát se bude na stadionu Celtiku.

Reklama

Související témata: