Hlavní obsah

Koloušek si vychutnává tažení Innsbrucku

INNSBRUCK/PRAHA

Tak to v Rakousku nečekali. Podceňovaný Innsbruck v tamní fotbalové lize jede. A s ním i český záložník Václav Koloušek. Pod vedením kouče Františka Straky poznává zatím jen vítězství. Česká kolonie, kterou doplňuje útočník Jiří Mašek, zažívá ve městě sevřeném Alpami skvělé časy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Václav Koloušek

Článek

"Nejdůležitější bylo, že jsme dokázali vyhrát hned první zápas ve Štýrském Hradci, od toho se všechno odvíjí," říká Koloušek.

Po třetí výhře vedou

Innsbruck přitom v minulé sezóně skončil až na předposledním, devátém místě, těsně nad sestupovou hranou. Alespoň na tuto metu chtěl tým dosáhnout i tentokrát. O jakémkoli lepším umístění se v klubu báli nahlas mluvit. Jenže realita je pro Tirol zářivá. Přitom odehrál úvodní tři utkání u soupeřů a vše vyhrál: po Štýrském Hradci zdolal i Ried a poslední v Altachu tým katapultoval na vedoucí pozici ligy.

Innsbruck takhle dobrý vstup do soutěže nezažil od roku 1999, na prvním místě se vyhřívá poprvé od roku 2002, kdy vzápětí spadl do regionální soutěže kvůli finančním problémům. "Je to fantastické. To, co se nám teď povedlo, asi nikdo nečekal," vychutnává si třicetiletý technický středopolař Koloušek, který se předloni vyléčil z akutní leukémie a v Innsbrucku působí od ledna letošního roku.

Bývalý hráč Dukly, Liberce, Sparty, Slavie a Příbrami ale prý už v letní přestávce cítil, že Innsbruck může jít nahoru. Podstatnou roli prý sehrál i příchod kouče Straky. "V minulé sezóně jsme většinou jen čekali, co soupeř vymyslí. Z některých týmů jsme měli i přehnaný respekt," popisoval Koloušek, který má zkušenosti i z angažmá v italských klubech Salernitaně a Fermaně. "Ale trenér Straka v létě hodně zapracoval na taktice a udělali jsme tady kus práce. Teď hrajeme náš fotbal, hodně rychlý, na co nejméně doteků, což nám sedí. Nikomu se už nepřizpůsobujeme a zatím nám to vychází skvěle," říká Koloušek, kterému kouč Straka svěřil hodně ofenzívních úkolů.

S Maškem si rozumí

Občas dokonce až na hrotu útoku doplňuje svého krajana Maška, letní posilu z tureckého Malatyasporu. "Mášův příchod nám hodně pomohl. A já si s ním výborně rozumím i na hřišti, dobré navíc je, že se v případě potřeby v pohodě domluvíme v češtině," líčí Koloušek.

Ten ve druhém kole rozhodl jediným gólem o výhře Innsbrucku v Riedu, Mašek se trefil hned při premiéře ve Štýrském Hradci. "Ale chceme zůstat pevně na zemi, nesmíme lítat někde v oblacích. Sezóna bude hodně dlouhá a také vedení je obezřetné a opatrné. My se nemůžeme finančním zázemím měřit s Austrií nebo Salcburkem. Nikdo tady neblázní, nikdo nechce páchat harakiri jako před čtyřmi lety," připomíná Koloušek tehdejší krach klubu.

Natěšení fandové

V Innsbrucku ležícím v okolí lyžařských rájů sice fotbal není sportem číslo jedna, ale nyní tažení Tirolu ve městě poutá pozornost. Už v nedělním zápase v Altachu se Strakův tým mohl opřít o podporu několika tisícovek svých fanoušků. Horečka vyvrcholí o víkendu, kdy se Tirol poprvé v sezóně představí na domácím hřišti. Soupeřem nebude nikdo menší než úřadující šampión Austria Vídeň, jíž se teď moc nedaří.

"Stadión pořád prochází rekonstrukcí kvůli příštímu mistrovství Evropy, zvyšuje se kapacita. Ale kdyby to už bylo hotové, tak by na něj opravdu přišlo asi těch třicet tisíc lidí. Teď se to přestavuje za pochodu, takže přijde zatím asi jenom deset tisícovek," odhaduje Koloušek.

Už se také těší na souboj se Štěpánem Vachouškem, českým záložníkem ve službách Austrie. "Zatím se ale nehecujeme, možná to přijde až před zápasem," podotýká. Koloušek je ale v kontaktu s Radkem Bejblem a Karlem Pitákem -bývalými spoluhráči ze Slavie, kteří nyní v Rakousku hájí barvy konkurenčních týmů Rapidu Vídeň, respektive Salcburku. "Už jsem Karlovi říkal, že před sebe ty milionáře ze Salcburku jen tak pustit nechceme," popichuje Koloušek na dálku Pitákův tým, který podporuje miliardář Mateschitz.

Reklama

Související témata: