Hlavní obsah

V Anglii se chystá další hon na Chelsea

PRAHA

Je někdo schopen sesadit londýnskou Chelsea z trůnu? Tuto otázku si před sobotním startem nového ročníku Premier League klade celá Anglie. Fotbalisté klubu, který vlastní ruský miliardář Roman Abramovič, mají jediný cíl: potvrdit své výsostné postavení a navázat na předchozí dva tituly.

Článek

"Pořád jsou největším favoritem," míní bývalý reprezentant Luděk Mikloško, který je už řadu let koučem brankářů ve West Hamu United. "Koupili Ballacka a Ševčenka, což jsou strašně kvalitní hráči. Jsem přesvědčen, že oba zapadnou dobře a s nimi bude Chelsea ještě silnější," tvrdí někdejší výborný gólman.

Balík za mladíka

Možná i z tohoto důvodu si klub ze stadiónu Stamford Bridge mohl dovolit prodat dosavadní opory Gudjohnsena (Barcelona), Duffa (Blackburn) či Crespa (Inter Milán). Přišli totiž jiní a dvojice Ševčenko, Ballack ještě rozšíří hvězdnou sestavu.

Obhájí Chelsea titul v Premier League?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

A to ještě Abramovič neváhal zaplatit 16 miliónů liber, aby trenéru Mourinhovi splnil další přání, a z norského Lynnu Oslo vykoupil devatenáctiletého nigerijského záložníka Okiho. O toho vyhrál přetahovanou s Manchesterem United, kde už hráč podepsal jakousi předsmlouvu. Kvalitu z útoku má ještě zvýšit reprezentant Pobřeží slonoviny Kalou.

Arsenal, Manchester United a Liverpool největšími soupeři

Kdo bude největším sokem Chelsea? "Arsenal, Manchester United a Liverpool. Tyto čtyři týmy se budou rvát o titul, nikdo jiný asi nevyletí," říká Mikloško. "Rozhodně nebudeme relaxovat. Čeká nás tvrdá práce. Řeči, že už máme trofej v rukou, odmítám. Ale tým máme snad ještě lepší než v minulé sezóně, takže máme znovu jasný cíl: vyhrát všechno, co půjde," míní záložník Chelsea Frank Lampard.

"Já sílu Chelsea respektuji, ale rozhodně nejdu do sezóny s tím, že budeme hrát o druhé místo," prohlásil kanonýr Arsenalu Thierry Henry. "Každý by jim chtěl ten titul po dvou letech vyfouknout. Jenže Chelsea si stále může dovolit kupovat vynikající hráče. A když se někdo zraní nebo se někomu nedaří, mohou ho bez problémů nahradit. V tom je jejich výhoda."

Rosický oživením

Arsenal má jedinou velkou letní posilu v Tomáši Rosickém. "Moc se na první sezónu v Anglii těším. Dokázat s novým klubem velké věci, to je můj sen," řekl český fotbalista. Do již tak nabité záložní řady přinesl ještě větší konkurenci. "Určitě do systému Arsenalu zapadne dobře. Oni hrají hodně technický fotbal na jeden dva doteky, spousta přihrávek jde po zemi. A Tomáš se svou myšlenkou bude oživením," myslí si Mikloško.

Protřelý francouzský kouč Arsene Wenger dobře věděl, jakého hráče kupuje. Zatím má na Rosického jen slova chvály. "Je neskutečně rychlý, jeho styl bude do naší koncepce přesně pasovat," libuje si Wenger nad novou posilou. Arsenal bude hrát na novém stadiónu Emirates Stadium, jehož výstavba stála 390 miliónů liber.

Největší renomé z českých hráčů má na ostrovech gólman Chelsea Petr Čech. Ten se po mistrovství světa podrobil operaci obou ramen a je jisté, že začátek sezóny nestihne. Chytat zatím bude Ital Cudicini. "Ale dělám pokroky a každý den se to zlepšuje. Možná jsem dokonce o něco napřed proti původním prognózám a věřím, že budu zpátky co nejdříve," uvedl Čech.

"Nemám strach, že by Petr o místo jedničky přišel. Až bude zdráv, začne zase chytat. Říkal to i trenér Mourinho. Jeho pozice je pevná. Vždyť je to nejlepší brankář v Anglii, po kterém by sáhli v každém klubu," řekl Mikloško.

Baroš se svezl s výsledky klubu

Dalšími Čechy v Premier League jsou Milan Baroš a Patrik Berger v Aston Ville. Oba mají v Martinu O'Neillovi nového trenéra a od začátku týdne taky nového amerického majitele Randyho Lernera. Ten slíbil kouči pětiletý kontrakt na 10 miliónů liber a dalších 50 miliónů na nové posily.

"U Patrika záleží na tom, jestli už konečně bude zdravotně v pořádku. Přál bych mu to. Milan měl minulou sezónu špatnou, svezl se s mizernými výsledky klubu. Pokud nechce velice brzy skončit, měl by se fotbalu každopádně věnovat víc," narážel Mikloško na Barošovy aférky, časté cesty do Prahy a s tím související pokles formy. "Věřím mu, fotbal hrát nezapomněl," dodá vzápětí.

Hráčem Tottenhamu zůstává Radek Černý, který spolehlivě kryje záda klubové i anglické reprezentační jedničce Robinsonovi. Na soupisce Fulhamu figuruje i gólman Jaroslav Drobný. Ale stejně jako na jaře, kdy hostoval v nizozemském klubu Den Haag, ani nyní zřejmě ve Fulhamu nezůstane. Jedná se prý o jeho hostování v bundeslize.

Nováčky soutěže jsou Reading, Watford a Sheffield United, přičemž každý z nich jde do sezóny s jediným cílem: pokusit se udržet mezi elitou.

Nejzajímavější přestupy
Andrej ŠevčenkoAC MilánChelsea1,25 miliardy
Tomáš RosickýDortmundArsenal283
Michael BallackBayernChelseazdarma
Michael CarrickTottenhamManchester Utd.774
Dimitar BerbatovLeverkusenTottenham453
John Obi MikelLynn OsloChelsea666
Damien DuffChelseaNewcastle208
Andy JohnsonCrystal PalaceEverton358
Craig BellamyBlackburnLiverpool250
Sol CampbellArsenalPortsmouthzdarma
Částky jsou uvedeny v miliónech korun.

Reklama

Související témata: