Hlavní obsah

Laštůvka: Chytat za Fulham je pohádka

Radek MalinaPrávo

Do Anglie, země fotbalu zaslíbené, míří český brankář Jan Laštůvka. Až dosud působil v ukrajinském Šachtaru Doněck, ale teď bude oblékat dres Fulhamu v Premier League.

Foto: www.banicek.cz

Jan Laštůvka

Článek

"Vždy jsem snil o působení v Anglii. Pokud se prosadím a budu chytat, bude to pohádka," vyprávěl čtyřiadvacetiletý borec, který do Fulhamu odchází na roční hostování.

Před dvěma lety vychytal mistrovský titul pro Baník Ostrava v české lize. Následovaly dva triumfy na Ukrajině. S Šachtarem si zahrál i Ligu mistrů. "Ničeho nelituji. Když jsem se upsal Doněcku, každý říkal, že sejdu z očí. Ale odchytal jsem spoustu kvalitních zápasů a hrál Ligu mistrů proti Barceloně a AC Milán. To byla paráda," rekapituloval dva roky na východě Evropy.

Bojuje s angličtinou

Na startu nového ročníku ho však sžírala nejistota. V Doněcku byl jen na lavičce náhradníků. Proto ho těšil zájem Portsmouthu o hostování, West Ham chtěl dokonce Laštůvku na přestup. Šachtar ale všechny nabídky zamítl. "Protože další gólman byl zraněný. Nechtěli riskovat, že na Ligu mistrů budou mít jediného brankáře. Teď už jsme tu ale tři, proto svolili," vysvětlil. "Navíc jsem měl problémy se zády," dodal Laštůvka.

Zmařený přestup do West Hamu ho mrzí. "Byl bych v klubu u pana Mikloška, což by mi ulehčilo začátek," posteskl si. Angličtinou totiž příliš nevládne. "Bude to trošku oříšek," usmál se. "Rozumím všemu, ale konverzace vázne. Mám strach mluvit."

Bude se tak muset rvát nejen s novým jazykem, ale i s tvrdou konkurencí. Fulham má Crossleyho a také Fina Niemiho. "Těžké je to všude. Volal jsem Mikloškovi, řekl, že šanci mám. Budu makat. Nepochybuji o sobě. Navíc jsem stejně v Doněcku nehrával a z Anglie je možnost přestoupit lepší," věřil Laštůvka.

V klubu prakticky střídá Jaroslava Drobného, který se stal volným hráčem. "Ani jsme spolu nemluvili. Moje hostování se upeklo ve čtvrtek hodinu před půlnocí. Teď čekám na pokyn manažera, kdy se mám hlásit ve Fulhamu," líčil včera odpoledne ještě z Doněcku Laštůvka.

Reklama

Související témata: