Hlavní obsah

Trenéři v Anglii volají po větší ochraně brankářů

LONDÝN

Trenér Chelsea José Mourinho i s odstupem času jen těžko skrývá rozhořčení, které v něm vyvolal sobotní zákrok Stephena Hunta na brankáře Petra Čecha. Irského fotbalistu v úterním britském tisku ostře kritizuje a očekává, že Fotbalová asociace vynese co nejdříve exemplární trest.

Foto: koláž Sport.cz

Trenér Arsenalu Arsene Wenger (vlevo) a kouč Chelsea José Mourinho.

Článek

Solidaritu s Mourinhem tentokrát vyjádřil i jeho nesmiřitelný rival, kouč Arsenalu Arséne Wenger. Prohlásil, že brankáři mohou brzy na hřišti umírat, pokud je rozhodčí nebudou před podobnými útoky víc chránit. Mourinho už byl varován, že ve svých útocích na Hunta zachází příliš daleko, přesto si znovu nebral servítky. Listu The Independent řekl, že Hunt šel do souboje s jasným cílem zasáhnout brankáře, nikoli míč.

"Byla to jedna z nejhorších věcí, jaké jsem kdy ve fotbale viděl. Brankář měl míč zcela ve své moci, nebylo to žádné půl na půl. A ten chlapec jde kolenem dopředu a ví, co dělá. A pak se směje," zlobil se trenér Chelsea, když se v rozhovoru pro Daily Mirror znovu vrátil k okamžiku, při němž český brankář utrpěl vážné zranění hlavy.

Mourinho se snažil najít vysvětlení pro takové jednání. "Možná je to tím, že je teprve rok profesionálem a nemá smysl pro odpovědnost. Možná před utkáním nespal a byl příliš rozrušen z toho, že bude hrát proti Chelsea. Každopádně asociace by měla rychle něco udělat," vyzval trenér šéfy anglického fotbalu.

Žalován by mohl být i Mourinho

Ředitel Chelsea Peter Kenyon zatím dává dohromady důkazy, jimiž chce klub podpořit svou žádost o Huntovo potrestání. Není však vyloučeno, že v roli obviněného se objeví i sám Mourinho. "Za takové poznámky by Hunt mohl Mourinha žalovat," řekl listu Daily Mirror předseda Hráčské unie Gordon Taylor a také část britského tisku se domnívá, že to Portugalec trochu přehnal. The Independent připomíná, jak Mourinho ještě nedávno horlivě obhajoval likvidační zákroky některých svých hráčů, především Ghaňana Michaela Essiena.

Trenér Wenger rozhodně nepatří mezi Mourinhovy přátele, ale tentokrát je s ním zajedno. "Chápu jeho rozhořčení. Situace je velmi nebezpečná, protože útoky na brankáře přibývají a hráčům nic nestojí v cestě, aby je udeřili loktem nebo něčím jiným. Není to náhoda, že za tři měsíce máme v Anglii už čtyři vážné úrazy gólmanů," citoval Wengera Daily Mirror.

Vedle Čecha a jeho kolegy z Chelsea Cudiciniho, kteří v sobotu skončili v nemocnici s poraněními hlavy, jsou po tvrdých střetech dlouhodobě mimo hru také Given z Newcastlu se zraněným břichem a Schwarzer z Middlesbrough se zlomenou lícní kostí.

Lehmann: Brankáři skončí na kolečkovém křesle

Wenger nešel v obviňování Hunta tak daleko jako Mourinho, nicméně jistou pochybnost o nevině hráče Readingu přece jen vyslovil. "Neumím si představit, že by hráč šel na hřiště s úkolem trefit soupeře kolenem do hlavy. Měl Hunt tenhle cíl? Nechci tomu věřit, vždyť to by byl zločin," řekl Wenger a dodal, že i brankář Arsenalu Jens Lehmannn musí často čelit zákrokům za hranicí pravidel.

Německý gólman jeho slova potvrdil a přidal emocionální předpověď: "Jestli to někdo nezačne řešit, budou brankáři končit na kolečkovém křesle," řekl Lehmann v rozhovoru pro BBC. Všichni čtyři zranění jsou podle jeho slov skvělí a odvážní brankáři, kteří by sami nikdy nešli do souboje se zlým úmyslem. "A přesto jsou teď zranění. Vždycky se naštvu, když televizní komentátoři v takových případech říkají: fotbal je mužná hra. Nemyslí přitom na děti brankářů, které určitě nechtějí vidět otce, jak skončí na vozíčku," řekl Lehmann.

Hon na Chelsea?

Velmi pobouřeni jsou i Čechovi spoluhráči z Chelsea. Didier Drogba z Pobřeží slonoviny se v rozhovoru pro L'Équipe pozastavuje nad tím, že Hunt nebyl za svůj zákrok vůbec potrestán, a celkově si stěžuje na to, že v anglické lize zavládla nepřátelská nálada. "Nejsem paranoidní, ale všichni chtějí dostat Chelsea. Někteří udělají všechno, aby nás porazili. Když vidíte, co se stalo v Readingu...," řekl Drogba.

Stejně jako jeho spoluhráči prý hned netušil, že zranění brankáře je tak vážné. "V tu chvíli byl Petr při vědomí. Říkal jsem mu, ať se posadí, ale nešlo mu to. Kdybych během zápasu věděl, že Petrův život visí na vlásku, nevím, jak bych zareagoval. Možná bych udělal nějakou hloupost," uvedl Drogba.

I on se domnívá, že rozhodčí gólmany dostatečně nechrání. Nejvíc ale kritizuje právě Stephena Hunta. "Od první minuty nás chtěl zastrašit, ukázat, že se Chelsea nebojí. Nebyla to nehoda," míní Drogba.

Reklama

Související témata: