Hlavní obsah

Parádní hraní po síti ve FIFA 10!

FIFA 09 znamenala masivní průlom ve využívání onlinových funkcí v sérii, ale FIFA 10 půjde ještě dále! Co nabídne nejlepší fotbalový simulátor při hraní online nám ve svém druhém příspěvku prozradí manažer Christophe Labrune.

Foto: FIFA 10 Team

Online funkce ještě rozšíří již tak parádní nabídku skvělé hry FIFA 10!

Článek

Pokud byste se chtěli něco dozvědět o historii online funkcí série FIFA, Christophe Labrune se nám vyzpovídal zde. Mimo jiné o vývoji od tradičního 1v1, přes 5v5 až k nejmodernějšímu online modu 10v10, kdy každý hráč ovládá jen jednoho „svého“ virtuálního plejera.

„1v1 je stále základním kamenem hraní online…

Ať se nám naše režimy 10v10 líbí, jak chtějí, režim 1v1 (tedy že každý hráč ovládá vlastní tým), je ve FIFA stále široko daleko tím nejhranějším offline i online. Pravděpodobně se jedná o vůbec nejhranější režim ve všech sportovních hrách. Tomu odpovídá i objem času, který věnujeme udržování jeho stability, zábavnosti a bezpečnosti.

…a 10v10 se stal naším hřištěm

My vám dáváme k dispozici pódium. Je na vás, abyste si našli klub s kamarády podle vlastních představ. Podstatně jsme vylepšili ovládání obrazovek režimu Klubu tak, aby bylo vstupování do zápasů co nejjednodušší. Dostane se vám také bohatších a lepších statistik hráčů, takže v klubu vám bude probíhat taková malá interní soutěž. Řekneme vám také, kteří volní hráči jsou nejlepší, pokud budete mít zájem vést skutečně konkurenceschopný klub. Dokonce vám prozradíme, kteří hráči jsou nejlepší na světě!

Jako rozšiřující platformu pro tento režim použijeme i webové stránky (Football World), kde si budete moci ověřit status vašeho klubu, i když zrovna nebudete u konzoly.

Jsme si jisti, že díky provedeným vylepšením se z Klubů stane ještě větší hit!

Každý by měl hrát ve své „pohodlné“ zóně

Někdo hraje po zábavu, někdo za čest týmu, ten se honí za slávou, jiný se zase snaží být nejlepší. A jsou tací, co hrají ze všech těchto důvodů! Cílem je zajistit každému příležitost k tomu, aby mohl zůstat v té zóně, kde se cítí nejlépe.

- Naše logika hledání vyrovnaného soupeře vždy prioritně dávala dohromady uživatele ze stejného regionu a v mezích stejných úrovní. Znovu jsme ji vylepšili (obzvláště v režimu Klubů, kde si stavíte z dalších lidí svůj virtuální tým) a na příslušných obrazovkách se nyní zobrazují vyhledané úrovně soupeřů.

- Mnoho stížností, které jsme dostávali, se týkalo absence zobrazení našich hodnotících vzorců. I to jsme vyřešili, čili nyní po skončení každého zápasu uvidíte, kolik hodnotících bodů máte, rozděleno po jednotlivých kritériích: úroveň týmu, úroveň postavení a nově také hodnocení výkonu v zápase. I když prohrajete, získáte za kvalitní herní činnosti (například dobré procento úspěšnosti přihrávek) extra hodnotící body.

- Po pročtení diskuzních fór jsme přidali ještě něco – více variant ukončení zápasu. Zápasy 1v1 mohou skončit remízou. Ve skutečnosti uvidíte, co si váš soupeř vybírá: zvolte stejnou a hrajete znovu. Odmítněte ji a relace jednoduše skončí. Zkoušeli jsme tuto variantu zapracovat i do 10v10, ale nakonec jsme se ji rozhodli vynechat, protože působila spíše zmatky. Sedm lidí s odvetou souhlasilo na jedné straně, pět lidí na druhé… Prostě neexistoval způsob, jak by mohli souhlasit všichni. Takže jsme se soustředili na vylepšení plynulosti zobrazování tak, aby bylo nalezení nové herní relace opravdu supersnadné.

- Už žádné „jakékoli“ nastavení, které by vám danou konfiguraci vnucovalo. Šlo o chybu a „jakékoli“ nyní znamená přesně to, co tím bylo myšleno v prvé řadě: „Na tomto nastavení mi nezáleží“.

- A když už se bavíme o nastaveních… Zápasy můžete vyhledávat podle úrovně týmů, přičemž máte k dispozici několik rozsahů. Můžete si také znovu vytvořit zápasy 5v5. Na vyhledávací logice nastavení míry asistence CPU při ovládání dále pracujeme. Je tu spousta bezva věciček!

- Některé herní režimy nejsou pro každého. Pokud se rozhodnete hrát FIFA Interactive World Cup, připravte se na to, že proti vám nastoupí ti nejtěžší soupeři z celého světa, přičemž podmínky po vyhledávání rovnocenného protivníka jsou mnohem více omezeny. Zápasy FIWC nyní patří jen mezi Rychle hodnocené, protože jak nás členové komunity správně upozornili, top hráči si „vybírali“ jen ty, které chtěli. Pokud jste dobří, můžete hrát s kýmkoli a vyhrát. Podobně jako v Klubech také vyrovnáváme úrovně všech týmů – chceme, aby to bylo založeno jen na dovednostech. Říkejte tomu třeba bič na nejlepší hráče… Kvalifikovat se do příštího finále FIWC bude vyžadovat 110% nasazení! Více příště.“

FIFA 10 je již v prodeji. Nejlepší fotbalový simulátor je dostupný na PC, PLAYSTATION®3, Xbox 360™, Nintendo Wii™, PlayStation®2, Nintendo DS™, PSP® (PlayStation®Portable) a mobilních telefonech. Originální verze pro PC, PS3 a X360 obsahuje český dabing v podání Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného!

Reklama