Hlavní obsah

VIDEO: Hübschman už zažil, jak vyhrát na Nou Campu či vymazat Xaviho

Mistry světa teď bude mít na talíři téměř každý týden. V pátek narazí záložník Tomáš Hübschman na španělské hvězdy v Granadě s reprezentačním mužstvem a začátkem dubna rozehraje se Šachtarem Doněck čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně. „Tu stavím ještě výš než Španělsko. Už jen tím, že má v mužstvu Messiho,“ srovnává atraktivní soupeře zkušený legionář.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Pistolník Tomáš Hübschman se raduje z gólu, který vstřelil do sítě AS Řím. Odstřelí i Barcelonu...?

Článek

Ve čtvrtfinále Ligy mistrů narazíte s Šachtarem Doněck na Barcelonu, kde už jste v předminulé sezóně dokázali vyhrát.

Je to nejtěžší možný los, jaký jsme mohli mít. Barcelona patří k hlavním favoritům na celkový triumf. Na druhou stranu se není čeho bát, nemáme co ztratit. Musíme se na ně chystat tak, jako před dvěma lety. Barcelona se od té doby moc nezměnila. Jenom doufám, že v odvetě u nás doma bude ještě o co hrát...

Tehdy v prosinci 2008 jste na Nou Campu senzačně vyhráli 3:2. Berete to jako svůj nejslavnější klubový zápas?

Nemám žádnou takovou stupnici. Bylo to samozřejmě příjemné, tím spíše, že Barcelona dokázala v tom ročníku Ligu mistrů vyhrát. My už jsme tenkrát měli po sezóně a měsíc se chystali jen na poslední zápas ve skupině, před nímž měla Barcelona jistý postup. Teď se střetneme v úplně jiné situaci, čtvrtfinále bude mít pro oba soupeře větší důležitost.

Tomáš Hübschman (vpravo) gratuluje střelci Olexandru Gladkému při vítězném zápase Šachtaru Doněck v Barceloně.foto: ČTK/AP

Zápas s nároďákem ve Španělsku pro vás bude vlastně ideální přípravou na Barcelonu...

V reprezentaci mají hráčů dost. Barcelonu však stavím ještě výš než Španělsko. Už jen tím, že má v mužstvu Messiho. Určitě je pro mě zajímavé, že narazím na Španělsko necelé dva týdny před Barcelonou.

Je herní styl španělské reprezentace a Barcelony podobný?

Určitě je, na rychlé přihrávky. Celý prostředek zálohy, Xavi, Iniesta a Busquets, je shodný.

Po výhře v Barceloně asi víte, jak španělské virtuózy eliminovat.

Nejlépe se nám to povedlo v srpnu 2009 v Superpoháru v Monaku. Měli jsme o nich dobré informace a hlavně Xaviho vymazali. Za celých devadesát minut neměli žádnou šanci a jediný gól nám dali až pět minut před koncem prodloužení. Je však třeba přiznat, že zatímco oni šli do utkání z plné přípravy, my už byli rozehranější.

Jde tedy Iniestu s Xavim zastavit?

Každý jejich soupeř se na to chystá - a málokomu se to podaří. Španělsko v poslední době také prohrálo, ale spíš v přípravě. Když o něco jde, tak reprezentace i Barcelona dosáhne svého, byť je výsledek třeba těsný. V klíčových chvílích jsou silní.

Tomáš Hübschman (vpravo) v souboji se skotským kapitánem Darrenem Fletcherem.foto: Reuters/David Moir

Jejich protivníci jsou navíc vystaveni frustraci, že jim tihle kouzelníci po většinu zápasu nepůjčí míč...

Ano, když balon získáme, je třeba si ho vážit. Když jsme hráli se Šachtarem doma, podařilo se nám dostat držení míče vyrovnaných 50 ku 50. Z toho radost neměli, nejsou na to vůbec zvyklí. Nejsem trenér, ale předpokládám, že v Granadě budeme spoléhat hlavně na obranu a rychlé brejky. Na mistrovství světa tak loni proti Španělům uspěli Švýcaři.

Můžete uspět se zvýšenou tvrdostí? Mistři světa hrají s míčem tak svižně, že si málokdy nechají nakopat...

Myslím, že tvrdost není žádným trendem fotbalu. Rozhodčí spíš chrání ty, kteří tvoří. Nemá cenu pouštět na Španěly hrůzu, to bychom pak také mohli dohrávat o deseti či v ještě menším počtu.

Co všechno se tedy musí sejít, abyste v Granadě uspěli?

Mít štěstí, být trpěliví a psychicky odolní. Pak můžeme uspět. Hrát třeba 70 minut bez míče a jen pracovat pro tým, to je opravdu hodně těžké.

Našlo by se vůbec něco, v čem je česká reprezentace lepší než španělská?

Třeba ve fyzičce, protože u nás se fotbal víc běhá než hraje. A možná ještě v taktice, ale to není rozhodující. Oni hrají pořád stejně, mají zažité své kombinace. Na to se musíme připravit.

Myslíte, že by čeští fanoušci spíš ocenili remízu po tuhé defenzivě, nebo těsnou porážku po otevřeném výkonu?

U nás lidi neocení nic. Když uděláme bod, řeknou, že Španělé nehráli na sto procent. A když prohrajeme 0:1, přijde kritika. Je to těžké, už pět let neocenili nic...

Reklama

Související témata: