Hlavní obsah

Taktika na noční bitvu se Španěly? Prospí odpoledne, aby večer neklimbali

GRANADA

Ukrutně dlouhý je páteční den pro české fotbalové reprezentanty. Zápas se španělskými mistry světa a Evropy, v němž půjde o body do kvalifikace ME 2012, začne v Granadě až ve 22 hodin. Prakticky nikdo z českého týmu přitom nemá zkušenosti s výkopem v tak pozdní hodinu. Jaký je recept na přípravu pro noční zápas?

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští fotbalisté na tréninku ve španělské Granadě. Zleva Tomáš Sivok, Milan Baroš, Adam Hloušek a Roman Hubník.

Článek

„Hlavně nesmíme večer usnout,“ vtipkoval brankář českého národního výběru Petr Čech. Má zkušenosti s nejpozdějším začátkem v jednadvacet hodin. „Člověk musí jít hlavně do zápasu odpočatý. Velký prostor je odpoledne, kdy si pustíme buď nějaký film nebo prostě ty hodiny prospíme, aby se nám večer v deset nezavíraly oči,“ vysvětluje Čech.

„Přestože jsem ve španělské lize hrál, nikdy jsem tak pozdě nezačínal. Domácí jsou na noční začátek zvyklí, ale pro jediné utkání bych v čase úvodního výkopu neviděl problém,“ přemítal Jaroslav Plašil, bývalý záložník Pamplony a nynější opora Bordeaux.

Kozák usne na povel, Rosický nikoliv

„Člověk končí takový zápas o půlnoci, takže je nezbytné, aby se prospal přes den a byl večer svěží. Já se spánkem nemám žádný problém v kteroukoliv hodinu. Zabírám na povel,“ smál se útočník z římského Lazia Libor Kozák.

Přesně opačný problém trápí kapitána české reprezentace Tomáše Rosického. „Nejsem zrovna spáč na počkání. Mám s volným odpolednem velký problém, těžko usínám. Ještě ve srovnání s časovým posunem z Anglie a tamními začátky je pro mě den se zápasem dvě hodiny před půlnocí strašně dlouhý,“ lamentoval záložník londýnského Arsenalu. Ke slovu tak přijde zřejmě nějaký film, bude poslouchat muziku. „Určitě nevyrazím do města. Krátkou vycházku jsme absolvovali ve čtvrtek. Historické centrum Granady je nádherné, ale v den zápasu nepřichází nějaké výlety do úvahy,“ říkal Rosický.

Čeští fotbalisté na procházce ve španělské Granaděfoto: ČTK/Radek Petrášek

Jak tedy bude vypadat denní program reprezentantů v průběhu pátku? Mužstvo po snídani absolvuje krátkou, zhruba hodinovou přípravu. „Půjde o takový trénink na rozběhnutí, nastartování organismu, abychom nevypadli z rytmu,“ míní Kozák. „Už čtvrteční program jsme trošku natáhli a kluci šli později spát,“ připomínal reprezentační trenér Michal Bílek, že ve čtvrtek dostali hráči po tréninku večeři až patnáct minut před dvaadvacátou hodinou.

„Hrát tak pozdě je pro našince nezvyk, ale pro jeden zápas nepředstavuje noční začátek problém. Na vše jsme pamatovali při sestavování denního programu tak, aby byli hráči nabuzení ve správný čas,“ vysvětluje lékař reprezentačního týmu Petr Krejčí.

Páteční program reprezentace
8-10 hodin: snídaně
11 hodin: rozcvičení + trénink
12.30 hodin: porada, rozbor u videa
13 hodin: oběd
18 hodin: večeře
20.15 hodin: odjez z hotelu na stadión
22 hodin: začátek utkání
Kam vyrazit v Granadě?
La Alhambra: Nejzachovalejší a nejkrásnější arabský palác na světě. Zde by mohli hráči projít Bránou spravedlnosti představující dřívější vstup do pevnosti a znázorňující sílu, kterou budou večer potřebovat. Vynechat by neměli Lví dvůr, jedinečné historické hodiny. Vždy jednomu ze zvířat podle času stříká z tlamy gejzír vody.
Gotická katedrála: Z hotelu Palacio de los Patos, kde reprezentace sídlí, jen pár desítek metrů. Jeden z nejokázalejších španělských kostelů. Kruhová stavba má 22 metrů v průměru a výšku 45 metrů. S katedrálou je propojena Královská kaple postavení pro hrobky Katolických králů.
Sierra Nevada: Pohoří, které se zvedá nad Granadou, skrývá mnoho sjezdovek pro lyžaře všeho druhu. Česká reprezentantka Šárka Záhrobská tvrdí, že nikde na světě neviděla pohromadě tolik lidí, kteří neumí lyžovat. Pohoří rovněž skrývá nejvyšší silnici v Evropě, která vede na horu El Velta ve výšce 3392 metrů. Za jasných dnů je odsud vidět až k horám v Maroku.
Albaicín: Staré město pod pevností La Alhambra. Jde o propletenec úzkých uliček klikaticích se ve svahu tudíž plný schodů obklopených krámky s nejrůznějšími cetkami, také mnoha čajovnami a kavárnami. Pozor na toulající se psy.

Reklama

Související témata: