Hlavní obsah

Španělé se v Litvě mohou přiblížit k ME. V Kaunasu je ale katastrofální trávník

KAUNAS

Fotbalisté Španělska a Nizozemska se v úterních kvalifikačních zápasech mohou výrazně přiblížit přímému postupu na mistrovství Evropy. V případě vítězství nad Litvou respektive Maďarskem totiž budou mít v čele tabulky svých skupin výrazný náskok, o který by už neměli přijít. Duel Španělů v Litvě je však ohrožen kvůli stavu hřiště a zvažuje se jeho odložení.

Foto: Reuters

David Villa je hrdinou Španělů. Ukáže se i v Litvě?

Článek

Španělé po páteční výhře nad Českou republikou vedou skupinu I o šest bodů. Pokud by si tento náskok udrželi i po duelu s Litvou, stačilo by jim k postupu získat z posledních tří zápasů čtyři body.

Litva však už v této skupině ukázala, že je nepříjemným soupeřem. Nejen že zaskočila český výběr a na jeho půdě zvítězila 1:0, ale i mistrům Evropy a světa Španělům dlouho dělala velké problémy, než prohrála 1:3 po dvou gólech Llorenteho a trefě Silvy. Za Litvu srovnal na 1:1 Šernas.

"Je to soupeř, který vás nenechá dýchat, neustále na vás doráží. Brání hodně hluboko, což je nyní trend mnoha týmů. My navíc hrajeme venku za ne zrovna nejlepších podmínek, proto očekávám, že to bude těžký duel," uvedl španělský záložník Andrés Iniesta.

Hřiště v Kaunasu postrádá trávu

Španělé sice odcestovali do Kaunasu, ale stále není jisté, zda se utkání vůbec uskuteční. O tom rozhodne až dnes ve večerních hodinách nebo v úterý ráno komisař UEFA. Hřiště v Kaunasu totiž po náročné zimě téměř postrádá trávu. Pokud by bylo utkání odloženo, odehrálo by se zřejmě až na podzim.

"Z obrázků, co jsme viděli, mi to připomíná hliněné hřiště, na kterém jsme hráli jako malí," řekl Iniesta. "My ale nerozhodujeme o tom, jestli se bude hrát. Proto musíme být připraveni nastoupit na jakémkoli povrchu," dodal.

Litevci se na zápas připravovali v domácím prostředí utkáním s Polskem, které porazili 2:0 góly Mikoliunase a Edgara Česnauskise. "Zkoušeli jsme si herní varianty na Španělsko a tým je aplikoval do hry velmi dobře. Vycházely nám brejky po křídlech," zhodnotil trenér Raimondas Žutautas.

"Proti Španělsku nepotřebujeme žádnou speciální motivaci. Pokud získáme nějaké body, tak budeme velmi šťastní, ale rozhodně nebudeme dělat tragédii z toho, když prohrajeme," dodal.

Spolu se Španělskem mají stoprocentní bilanci už jen Němci a vicemistři světa Nizozemci, kteří také téměř sahají po postupu. Pokud se "oranjes" podaří zopakovat páteční výhru nad Maďarskem, které se bude v Amsterodamu snažit napravit domácí porážku 0:4, povedou tabulku už o devět bodů. V takovém případě by už o přímý postup přijít neměli, zvlášť když příště hrají se slabým San Marinem.

Program úterních zápasů kvalifikace ME 2012:
Skupina A:
19:30 (Istanbul) Turecko - Rakousko
20:45 (Brusel) Belgie - Ázerbájdžán
Skupina C:
20:30 (Tallinn) Estonsko - Srbsko
20:45 (Belfast) Severní Irsko - Slovinsko
Skupina D:
19:45 (Piatra Neamt) Rumunsko - Lucembursko
Skupina E:
19:00 (Solna) Švédsko - Moldavsko
20:30 (Amsterodam) Nizozemsko - Maďarsko
Skupina F:
20:00 (Tel Aviv) Izrael - Gruzie
Skupina I:
20:45 (Kaunas) Litva - Španělsko
Předpokládané sestavy:
Litva: Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Radavičius, Kijanskas - Panka, E. Česnauskis, Šemberas, Mikoliunas - Šernas, Danilevičius.
Španělsko: Casillas - Ramos, Albiol, Piqué, Capdevila - Silva, Xavi, Xabi Alonso, Busquets, Iniesta - Villa.
Program úterních přípravných fotbalových utkání:
13:00 (Soul) Korea - Černá Hora
16:45 (Dauhá) Katar - Rusko
17:00 (Antalya) Bělorusko - Kanada
20:15 (Trnava) Slovensko - Dánsko
20:30 (Larisa) Řecko - Polsko
20:45 (Mönchengladbach) Německo - Austrálie
20:45 (Dublin) Irsko - Uruguay
20:45 (Kyjev) Ukrajina - Itálie
21:00 (Londýn) Anglie - Ghana
21:00 (St. Denis) Francie - Chorvatsko
21:45 (Aveiro) Portugalsko - Finsko

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články