Hlavní obsah

Poplach, ztráta Necida je pro nároďák citelná. Co když se neuzdraví ani Baroš...?

PRAHA

Jako by nestačilo, že fotbalovou reprezentaci v celém průběhu kvalifikace EURO 2012 sráží malá produktivita. Teď navíc na půl roku přišla o zraněného Tomáše Necida, svého nejstabilnějšího útočníka. Těžko domyslet, jak by ofenziva vypadala, kdyby na podzim nebyl k dispozici ani Milan Baroš. „To by byl problém. V tom případě by se nám výběr útočníků drasticky zúžil,“ obává se Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Milan Baroš, v danou chvíli jediná Bílkova spása...

Článek

Jako jediný útočník zatím zasáhl do všech zápasů kvalifikace o evropský šampionát. Klíčové podzimní duely ve Skotsku, se Španělskem, v Litvě a případnou baráž si ovšem Tomáš Necid nezahraje. Jedenadvacetiletý útočník si nedávno v Grozném po střetu s brankářem přetrhl přední zkřížený vaz v pravém kolenu a poranil meniskus. Mimo hru bude přibližně půl roku.

„Velká ztráta! Tomáš nastupoval v základní sestavě nebo střídal. Byl stálým členem týmu, jezdil na všechny akce a byl vždy zdravý a v pohodě,“ lituje Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

Pro kouče Michala Bílka zůstává útočníkem číslo jedna Milan Baroš. Hráč zkušený, ale také často zraněný. „Bohužel, také Milan měl vleklé zdravotní problémy. Kdyby nám na podzim chyběl i on, dostaneme se do problémů. V tom případě by se nám totiž výběr útočníků drasticky zúžil,“ uvědomuje si Šmicer.

Tomáš Necid (uprostřed) se snaží projít mezi skotskou dvojicí Weir, Caldwell.foto: Právo/Jan Handrejch

Záplava dalších adeptů, stálice žádná

Kromě Baroše s Necidem nasadil Michal Bílek ve svojí éře ještě dvanáct dalších útočníků - Rezka, Lafatu, Fenina, Hubníka, Bednáře, Mageru, Blažka, Papadopulose, Pekharta, Kadlece, Svěrkoše a Pilaře. Žádný z nich se však reprezentační stálicí nestal.

„Útočníků jsme v poslední době vyzkoušeli dost, nikdo kromě těch dvou si však svými výkony o stálé místo neřekl. Snad se dá Bary dohromady,“ doufá manažer týmu.

S obavami sleduje, jak na tom Baroš je. „Vynechal poslední dva ligové zápasy v uplynulé sezóně kvůli problémům s achillovkou. Já na to také trpěl, takže vím, jak nepříjemné to je. Aby to vyléčil klidem, potřeboval by tři měsíce - a tolik času fotbalistovi nikdo nedá. Milan tedy konzultuje s doktory způsob léčby a dává se přes léto dohromady. Věřím, že to zvládne, ale nikdo neví...“ krčí rameny Šmicer.

On sám má shodou okolností kvůli stejnému problému naordinován třítýdenní klid. Při sobotní exhibici v Edenu mu totiž hned na začátku duelu s výběrem Evropy praskl sval nad achillovkou a musel z trávníku hned odpajdat.

Tomáš Pekhart na americkém turné v zápase s Tureckem.foto: Jan Tauber

Alternativou nejspíš budou lvíčata

Vedení áčka teď ještě více vzhlíží k Dovalilově jedenadvacítce. Místo Necida volba nejspíš padne na Pekharta či Kozáka. „Lvíčata? Určitě, Pekhart s námi byl loni v Americe, Kadlec dal gól v Lichtenštejnsku, Kozák byl v kádru při dvojutkání ve Španělsku a s Lichtenštejnskem,“ poukazuje Šmicer.

„Naskočit do mezistátních zápasů dospělých je však těžké. Navíc ani na šampionátu v Dánsku útočníci nezáří, čekal jsem od nich větší přínos pro tým. Sotva se tedy můžeme spoléhat, že na podzim vlétnou do áčka a spasí ho. Potenciál v nich ovšem samozřejmě je a šanci dostanou. Kdo jiný už by ji měl dostat...“

Útočníci v kvalifikaci
Česká republika - Litva 0:1
Milan Baroš90 minut
Martin Fenindo 59. minuty
Tomáš Necidod 59. minuty
Roman Bednářod 84. minuty
Česká republika - Skotsko 1:0
Tomáš Neciddo 84. minuty
Lukáš Magerado 59. minuty
Roman Bednářod 59. minuty
Gól dal obránce Hubník
Lichtenštejnsko - Česká republika 0:2
Tomáš Neciddo 89. minuty
Václav Kadlecdo 64. minuty
Roman Bednářod 64. minuty
Góly dali útočníci Necid a Kadlec
Španělsko - Česká republika 2:1
Milan Baroš90 minut
Tomáš Necidod 84. minuty
Gól dal záložník Plašil
Česká republika - Lichtenštejnsko 2:0
Milan Baroš90 minut
David Lafatado 59. minuty
Tomáš Necidod 59. minuty
Góly dali útočník Baroš a obránce Kadlec

Reklama

Související témata: