Hlavní obsah

Rosický a Čech se shodují: Klíč do baráže leží ve Skotsku. Stačí ho zvednout

PRAHA

Půjdou si v Premier League po krku, jinak však budou mít na podzim jeden velký společný cíl. Dostat českou fotbalovou reprezentaci na EURO 2012. Petr Čech, gólman Chelsea, a Tomáš Rosický, záložník Arsenalu. Kdo jiný už by měl trenéru Bílkovi pomoci, než dvě největší hvězdy nároďáku... „Na baráž určitě máme. Když vyhrajeme ve Skotsku, bude to skoro jisté,“ věří kapitán Rosický. "V Glasgowě skutečně leží klíč do baráže, v níž už to pak bude padesát na padesát," přitakává brankář Petr Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický (vpravo) a Petr Čech na tréninku národního týmu.

Článek

Neztrácejí naději. Tím spíše, že udatní Lichtenštejnci nachytali na konci sezóny Litevce a senzační výhrou udělali kus práce za český tým. „Pořád máme ve skupině dost dobrou pozici na to, abychom dosáhli na baráž. První už nebudeme, ale když vyhrajeme ve Skotsku, bude baráž skoro jistá,“ počítá kapitán reprezentace Tomáš Rosický. „Nesmíme Skotům vrátit tři body, o něž jsme je obrali u nás doma. Litevcům bychom naopak měli vrátit domácí porážku z Olomouce. V silách národního týmu je, aby postoupil dál,“ ujišťuje.

I brankář Petr Čech je přesvědčen, že reprezentace mná baráž na dosah. "Nemůžeme počítat, že Španělsko zbývající zápasy prohraje a první místo ve skupině nám velkoryse přenechá. I tak ale máme skupinu rozehranou dobře, musíme však uspět ve Skotsku a poté v Litvě. Tam leží klíč do baráže, kde už to bude padesát na padesát," je jasné celému fotb alovému národu, Čechovi pak samozřejmě také.

"Hlavní cíl a úkol jedna je Skotsko, body z domácího zápasu se Španělskem by představovaly b onus navíc," přidává legionář ve službách londýnské Chelsea.

Podzim národního týmu
10. srpnaOsloNorsko - ČRpřátelsky
3. záříGlasgowSkotsko - ČRkval. ME
6. záříPrahaČR - Ukrajinapřátelsky
7. říjnaPrahaČR - Španělskokval. ME
11. října???Litva - ČRkval. ME
11./12. a 15. listopadu - případná baráž o postup na ME

Haškovi se asi po trénování moc stýskalo

Reprezentace nastoupí ve Skotsku v době domácího bezvládí. Šéf asociace Ivan Hašek rezignoval a jeho nástupce má být zvolen 16. září, tedy až dva týdny po utkání v Glasgowě. „Pro nás hráče to až zas tolik neznamená, atmosféra v týmu s tím nemá nic společného,“ míní Rosický.

Odchod strahovského šéfa hráče zaskočil, ale chápou ho. „Překvapený jsem byl. Ivan je však pro mě na druhou stranu hlavně trenér. Když se s nároďákem po minulé kvalifikaci loučil, říkal jsem mu, že se mu bude po trenérské lavičce stýskat. A ono se mu asi stýskalo moc...“ culí se Rosický.

Fotbalista Tomáš Rosickýfoto: Právo/Milan Malíček

Podle mínění Petra Čecha bude důležité, aby český fotbal našel v osobě nového předsedy člověka, který bude schopen udržet Čechy a Moravu pohromadě, protože jedině tak dojde k posunu vpřed.

„Český fotbal se sám dostal tam, kde momentálně figuruje a sám si musí najít cestu zpátky. Pro klubové celky je třeba vytvořit takové zázemí, aby mohly usilovat o postup v evropských pohárech a vylepšení současných koeficientů. Momentální umístění v losovacích koších není dobré ani pro kluby, ani pro reprezentaci. Příště se i národnímu mužstvu může stát, že v kvalifikační skupině bude mít už nikoli jen jednoho silného soupeře, jako je tentokrát Španělsko, ale že narazíme hned na dva a postup bude tudíž komplikovanější,“ upozorňuje český legionář ve službách Chelsea.

Netají se zároveň tím, jak moc ho zklamalo vystoupení české reprezentační sedmnáctky a jedenadvacítky na nedávném mistrovství světa, resp. Evropy. „Bylo to nepříjemné pořekvapení pro celý český fotbal, turnaje se mladým týmům nepovedly. Především od jedenadvacítky se čekalo daleko víc. Je velká škoda, že bude chybět na olympijském turnaji v Londýně,“ přidal Čech.

V Anglii staří známí favorité - a pozor na Liverpool

Pokud jde o Premier League, obě české hvězdy chtějí vyrukovat po mistrovském titulu, který jejich týmům na jaře unikl. „Vždycky se může objevit nějaký nový černý kůň. K favoritům však tradičně řadím Manchester United, Chelsea, Manchester City a samozřejmě Arsenal. Vzhledem k výkonům v závěru minulé sezóny očekávám, že se do špičky vrátí Liverpool, počítat se musí také s Tottenhamem,“ kalkuluje Rosický.

Brankář Chelsea Petr Čechfoto: ČTK/Kateřina Šulová

Zato Petr Čech nepochybuje. „Jsme velkoklubem, jehož povinností je vyhrát všechno, co se vyhrát dá – od Premier League až po Ligu mistrů. Jiné cíle ani mít nemůžeme,“ je českému gólmanovi v bráně Chelsea jasné, že po loňské zpackané sezóně jeho klub úspěch bytostně potřebuje.

„Samozřejmě že až průběh sezóny ukáže, jak všechno dopadne a na kterou z trofejí dosáhneme. Vždyť stačí okamžik a všechno může být rázem pryč. Můžeme mít převahu, nastřelit třeba desetkrát tyč a pak soupeř uteče, dá gól a soutěž může být ztracena,“ medituje Petr Čech, jehož tým povede dosezóny nový trenér Villas-Boas.  Teprve třiatřicetiletý Portugalec, který na Stamford Bridge už působil jako Mourinhův asistent.

„Jeho výhodou je určitě znalost klubu i britského fotbalu. Uvidíme, jak bude naše spolupráce vypadat,“ těší se na novou sezónu Čech.

Reklama

Související témata: