Hlavní obsah

Nejprve podraz na fotbal, teď i na nároďák. Hašek odlákal Klusáčka k sobě do Dubaje

PRAHA

Nejdříve vrazil ránu pod pás celému českému fotbalu, když na červnové valné hromadě překvapivě rezignoval na funkci předsedy a na čtyřletý mandát nekoukal, teď Ivan Hašek rozkládá i reprezentaci a Bílkův realizační tým. Asistenta Luďka Klusáčka, jehož si k nároďáku přivedl, když se ve zpackané kvalifikaci o Afriku ujal role trenérského spasitele a kterého pochopitelně ponechal svému nástupci Bílkovi, odlákal do arabského Al Ahlí, kde teď sám působí.

Foto: Petr Halaburda, ČTK

Reprezentační trenér Michal Bílek (vpravo) s asistentem Luďkem Klusáčkem.

Článek

V Emirátech spolu působili, z Arábie se společně po zisku mistrovského titulu s Al Ahlí v roce 2009 vrátili a Ivan Hašek si samozřejmě prosadil svého trenérského kolegu Luďka Klusáčka za asistenta, když se ujímal reprezentace.

„Studovali jsme spolu trenérskou licenci a on byl ve třídě premiantem. Takovým Mirkem Dušínem v tom dobrém slova smyslu,“ zdůvodňoval jmenování svého kamaráda reprezentačním asistentem Ivan Hašek, jenž se ve Foglarových hrdinech vůbec liboval. Před dvěma lety byl Klusáček vlastně Dušínem, před měsícem na valné hromadě zase házel paralely a příměry plné Štetináčů a Jarků Metelků.

Luděk Klusáček v Arábii.foto: Jan Tauber

Hned po rezignaci na předsednické křeslo se Ivan Hašek vrátil do Al Ahlí, tří týdny poté ho čtyřiačtyřicetiletý Luděk Klusáček následuje, aby s mužstvem z Emirátů mohl absolvovat přípravu v Rakousku a poté měsíční soustředění v Austrálii.

Reprezentační kouč Michal Bílek, který po Haškově nepovedeném pokusu zachránit zpackanou kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Jižní Afriky zdědil po svém kamarádovi Klusáčka do realizačního týmu, se tak před vstupem do rozhodující fáze kvalifikace o postup na EURO ocitl bez jednoho z asistentů. K ruce mu zůstal jen jablonecký František Komňacký a trenér brankářů Jan Stejskal.

„Náhradu hledat nebudeme, úkoly, které Klusáček měl, rozdělíme mezi ostatní členy realizačního týmu,“ glosoval Klusáčkův konec u národního týmu na asociačním webu manažer reprezentace Vladimír Šmicer. „Rozhodl se přijmout nabídku a pracovat v klubu. Je to jeho volba, nezbývá nám, než mu poděkovat za dva roky práce a popřát mu hodně štěstí na novém působišti.“

Ani trenér Michal Bílek slzy neroní... „Patřil k platným členům realizačního týmu, ale rozhodl se jít vlastní cestou a my musíme na jeho volbu reagovat. Dokážeme z vlastních zdrojů nahradit jeho práci při kondiční přípravě mužstva i činnost v oblasti sledování našich soupeřů,“ prohlásil trenér, který pochopitelně od Klusáčka převzal všechny nasbírané poznatky. V podzimních kvalifikačních zápasech se Skotskem, Španělskem a Litvou, v nichž půjde jeho týmu alespoň o účast v baráži, je bude potřebovat.

Pro sledování soupeřů a pořizování videozáznamů míní Bílek spolupracovat s Luďkem Bernátem, který pomáhal i trenérovi Dovalilovi na evropském šampionátu jedenadvacítek v Dánsku.

Reklama

Související témata: