Hlavní obsah

A teď si jdeme pro titul, vyhlašují Němci po postupu na ME

PRAHA

Němečtí fotbalisté se jako první kvalifikovali na mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině a už nyní doufají v titul, který naposledy získali v roce 1996 po finálové výhře nad Českou republikou. Tím, že se na turnaj dostali jako první, prý dokázali, že budou jedněmi z hlavních favoritů.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Fotbalisté Německa oslavují jednu z branek vstřelených Rakousku v kvalifikaci ME 2012. Tým trenéra Lahma si jako první zajistil postup na finálový turnaj.

Článek

Musí se s námi počítat. Jedeme si pro titul," prohlásil útočník Lukas Podolski, který se postaral o jeden z gólů při páteční postupové výhře 6:2 nad Rakouskem.

Hlavní hvězdou byl ale Mesut Özil, který dal hned tři góly, přestože ten první byl nakonec připsán Miroslavu Klosemu, jenž měl jeho střelu lehce tečovat. "Ani nevím, kdo z nás to dal, ale to je jedno. Hlavní je tohle vítězství, které z nás dělá favority mistrovství," uvedl Özil, záložník Realu Madrid.

Klosemu se však gól hodil. Byl totiž jeho dvaašedesátý v reprezentaci a znovu se tak přiblížil německému rekordmanovi Gerdu Müllerovi, který dal o šest branek více. Klose, který je spoluhráčem Libora Kozáka v Laziu Řím, se navíc udržel v boji o post nejlepšího střelce kvalifikace: s devíti zásahy má jen o jednu branku méně než Klaas Jan Huntelaar z Nizozemska.

Nadšení neskr´val ani trenér Löw

Nadšení z postupu neskrýval ani trenér Němců Joachim Löw. "Hrajeme úžasnou kvalifikaci. Postoupili jsme nejrychleji, jak to matematicky vůbec šlo," pochvaloval si. "Ale teď musíme nadále držet hráče pod tlakem. Musíme nadále produkovat stejný fotbal, protože jen to nám přinese úspěchy. Nesmíme si myslet, že teď už nám výhry přijdou samy," varoval Löw.

I přes výhru a postup měl k týmu připomínky. "V obraně jsme měli pár zaváhání. Rakousko se dostalo do dvou šancí a dalo dvě branky, to by se mohlo v budoucnu vymstít. Je stále na čem pracovat, ale pokud máme dosáhnout úspěchu, tak právě s tímto neobyčejným týmem," dodal Löw.

Rekordní výhra Nizozemců

Mezi favority šampionátu budou jistě patřit i úřadující vicemistři světa Nizozemci, kteří v kvalifikaci ještě neztratili ani bod a v pátek zaznamenali dokonce své rekordní vítězství. Jejich maximem byly dosud výhry 9:0 nad Finskem (1912) a Norskem (1972), tentokrát nastříleli ještě o dva góly více nejslabšímu týmu v Evropě San Marinu.

"Je pravda, že to nebyl zrovna nejsilnější soupeř. Rozhodně jsme ale neměli v úmyslu útočit na rekord. Paradoxně se mi nelíbil přístup hráčů ke konci první půle, kdy jsme byli příliš uvolnění, což je nepřijatelné," uvedl trenér Bert van Marwijk.

Nizozemci mají na kontě 21 bodů, o šest více než Švédsko s Maďarskem, s nimiž mají výrazně lepší i vzájemné skóre. Jediná výhra je tak dělí od postupu.

Itálie blízko šampionátu

Jedno vítězství stačí také Itálii, která se však k dalším třem bodům protrápila na Faerských ostrovech po hubené výhře 1:0, o niž se zasloužil útočník Cassano. Domácí však mohli minimálně vyrovnat, dvakrát totiž nastřelili brankovou konstrukci.

"Sice jsme blízko, ale ještě nejsme na šampionátu. Musíme zůstat nadále soustředění. Tento zápas nám ukázal, jak to ještě budeme mít těžké," mínil trenér Italů Cesare Prandelli.

"Na mezinárodní scéně je dnes zkrátka možné všechno. Snažili jsme se, ale chyběla nám finální přihrávka. I kvůli pomalému trávníku. Ale to není omluva za to, že nám chyběla kreativita," dodal Prandelli, jehož hráči si mohou účast na Euru zajistit v úterním zápase proti Slovinsku.

Reklama

Související témata: