Hlavní obsah

Blochin má Čechoslováky rád, křišťál za bratrskou výpomoc byl parádní...

Uvolněný a vysmátý, jako by ho čtyři porážky v řadě vůbec netížily. Tak dorazil do Prahy Oleg Blochin (58), bývalý skvělý kanonýr a nyní již podruhé v kariéře trenér fotbalové reprezentace Ukrajiny. Držitel Zlatého míče 1975 povede tým pořadatelské země EURO 2012 v úterním přátelském duelu na Letné proti Čechům. I když pamětník starých časů žije spíš v domnění, že vyrukuje proti Čechoslovákům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Ukrajiny Oleg Blochin mluví s novináři na tiskové konferenci.

Článek
Fotogalerie

Ne že by nevěděl, kam přijel. Staré vzpomínky jsou však stále živé. Hned sedmkrát nastoupil Oleg Blochin jako reprezentant Sovětského svazu proti bývalému Československu. A to už má zkrátka zafixované. „Čechoslováci mají pořád jeden z nejlepších týmů v Evropě. Promiňte, vlastně Češi,“ usmíval se kouč Ukrajiny před pondělním tréninkem na Letné.

Také jeho Čechoslováci na něj vzpomínají... Blochin byl jedním z protagonistů památného utkání v listopadu 1981. Reprezentace tehdy remizovala v Bratislavě se SSSR 1:1, což jí v posledním utkání kvalifikace posunulo na mistrovství světa do Španělska.

Sověti už měli před tímto zápasem postup jistý a bratrské pomoci sousedovi z východního bloku se příliš nebránili. Dokumentoval to tenkrát i Blochin, který neskrýval zděšení, když ve 14. minutě na těžkém terénu střelou zdálky zaskočil Hrušku. Jenže Vojáček za dalších dvacet minut zblízka vyrovnal a pak už zápas v klidu dospěl k potřebné remíze.

Oleg Blochin ve svých kanonýrských časech...foto: diethede.de

Lustr má dodnes u rodičů

Není to prosím žádná teorie spiknutí, tento scénář po třiceti letech s úsměvem od ucha k uchu potvrzuje i sám Blochin. „Jestli si na ten zápas vzpomínám? Samozřejmě. Na Tehelném poli bylo bláta po kolena. My měli postup jistý, mohli jsme hrát v klidu. Vy jste potřebovali remizovat, což se vám také povedlo. A váš křišťál byl parádní. Ještě dnes byste ten lustr našli u mých rodičů.“

Ještě štěstí, že mají pánové z FIFA dost starostí s korupcí ve svých vlastních řadách. Ještě by se mohli i po třiceti letech vrtat v jednom podezřelém utkání...

Blochin má své staré známé pořád rád, i když už to nejsou Čechoslováci, ale Češi. „Máte výborné hráče. Dobře znám třeba Laštůvku, Hubníka či Hübschmana. A když jsem trénoval FK Moskva, chtěl jsem koupit do útoku Baroše. Bohužel se to nepovedlo, on dal přednost Turecku,“ poukázal na Letné.

Ukrajinci mají jako pořadatel start na EURO 2012 jistý. V posledních zápasech se jim ovšem vůbec nedaří. V pátek prohráli 2:3 s Uruguayí, porážkami skončily i předchozí duely se Švédskem (0:1), Francií (1:4) a Itálií (0:2).

„Stadióny pro šampionát jsou nachystané, to bude v pořádku. Naším jediným problémem je teď národní mužstvo,“ vtipkuje muž, který za ukrajinskou reprezentaci od letošního dubna znovu odpovídá.

Reklama

Související témata: