Hlavní obsah

Kadlec s Rezkem si zařádili a Češi nebohé Ukrajince nemilosrdně rozdrtili

Pavel DosadilSport.cz

Tak konečně. Letos teprve podruhé a v přátelských zápasech dokonce déle než po roce dokázala fotbalová reprezentace zase vyhrát. V Praze na Letné rozstřílela Ukrajinu 4:0, pod hladkou výhru se vydřenými výkony podepsali především autor dvou gólů Kadlec a pohyblivý Rezek. Skalp spolupořadatelské země EURO 2012 je cenný, Češi se však na šampionát musejí teprve probít a nejdřív postoupit do baráže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadlec otevírá z penalty skóre přátelského utkání s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Ať dělali dva moderátoři na ploše, co mohli, vřelou domácí atmosféru pro národní tým nenavodili. Když obě mužstva na hřiště nastupovala, z tribun se neslo „Ukrajína, Ukrajína!“... Fanoušci v modrožlutých barvách měli v poloprázdném letenském hledišti převahu a Bílkovi hoši s tím museli počítat.

Češi však začali přesně tam, kde v sobotu v Glasgow skončili. Již ve druhé minutě Rezek znovu zabodl v šestnáctce obě nohy do trávníku, padl a slovenský rozhodčí Trutz nařídil penaltu. Zákrok Ševčuka však byl tentokrát jasným faulem, a tak se Rezek nemusí bát, že by se Ukrajinci připojili ke Skotům s žádostí o disciplinární potrestání za filmování...

Míče se znovu chopil Kadlec, a přestože si brankář Dikan na balon sáhl, obránce Leverkusenu stejně jako v 90. minutě utkání ve Skotsku pokutový kop proměnil.

Namlsaný Kadlec záhy přidal druhý gól

Zkrátka scénář jako přes kopírák! A to ještě nebylo všechno. Obránce Leverkusenu, který se z levé strany posunul do stoperské dvojice k Sivokovi, se natolik namlsal, že si ve 12. minutě naskočil na Pudilův rohový kop a hlavou přidal druhý gól. Tři trefy za nároďák během čtyř dnů, to teď Kadlecův táta Miroslav, bývalý kapitán reprezentace, s mladým doma nevydrží...

Jan Rezek (uprostřed) oslavuje s Danielem Kolářem gól vstřelený Ukrajině.foto: Právo/Jan Handrejch

Zkoprnělí Ukrajinci se nestačili divit a v duchu porážek v předchozích přípravných zápasech zase prohrávali. Na českém týmu nebylo znát, že proti Skotsku nastoupilo v základní sestavě sedm nových tváří. Plašil, jemuž při absenci zraněného Rosického připadla kapitánská páska, mohl klidně přidat třetí gól, branku však přestřelil. A také před vlastní svatyní úřadoval Kadlec, který v posledním okamžiku uhasil nebezpečný brejk soupeře.

Rozborka nebohých Ukrajinců pokračovala

Den před zápasem měl ještě ukrajinský kouč Oleg Blochin náladu na vtipkování. „Stadióny budou pro evropský šampionát nachystané, s tím problém nebude. Jediný náš problém teď je , že nemáme národní tým...“

Hned po přestávce se jeho slova ukázala jako prorocká. Rezek si narazil míč s plzeňským exspoluhráčem Kolářem a střelou k tyči zaznamenal svůj první gól za národní tým. Ukrajinci se hroutili dál, takže Pudil se prohnal po levém křídle, naservíroval míč do šestnáctky a také Kolář si mazáckým zakončením řekl o první střeleckou čárku na mezistátním poli.

Naopak nešťastní Ukrajinci dokázali spálit nemožné. Demonstroval to třeba Šinder, který před prázdnou brankou neuvěřitelně trefil jen břevno. Drobný nakonec uhájil čisté konto, a tak si kouč Blochin odváží z Prahy největší debakl za dobu, co se vrátil k ukrajinské reprezentaci. Pro trenéra Bílka jde naopak o nejvýraznější vítězství za jeho působení u týmu.

Česká republika – Ukrajina 4:0 (2:0)
Branky: 3. z pen. a 12. Kadlec, 47. Rezek, 51. Kolář. Rozhodčí: Trutz (Slovensko). ŽK: Kolář, Rezek - Kučer, Ševčuk. Diváci: 7322.
Česko: Drobný - Pospěch (60. Gebre Selassie), Sivok, Kadlec, Pudil – Hübschman, Plašil – Rezek (71. Petržela), Kolář (68. Vacek), Pilař - Pekhart (58. Lafata). Trenér Michal Bílek.
Ukrajina: Dikan - Butko, Kučer, Krivcov, Ševčuk (76. Fedeckij) - Gaj (46. Rakickij), Timoščuk, Milevskij (57. Selezněv), Konopljanka (52. Voronin) - Jarmolenko (85. Kaliničenko), Děvič (80. Šinder). Trenér Oleg Blochin.

Reklama

Související témata: