Hlavní obsah

Teď už nelze čekat na zázraky, má jasno Čech před zápasem o všechno v Litvě

PRAHA

Budou v napětí až do konce. V zápasech proti Skotům jim mají pomoci možná Lichtenštejnci a docela určitě Španělé. Přesto budou fotbalisté v úterý v Litvě spoléhat hlavně sami na sebe. „Kdyby mi někdo před začátkem kvalifikace řekl, že budeme do posledního zápasu ve hře, asi bych to bral. A protože nepředpokládám, že Skotsko ve Španělsku vyhraje, tři nebo jeden bod by nám měly stačit,“ kalkuluje po porážce 0:2 se Španělskem brankář Petr Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech nenesl na gólech od Španělů žádnou vinu.

Článek

Hráči si velké iluze proti mistrům světa nedělali. A vzhledem k tomu, jak brzy inkasovali, se jejich tušení naplnilo. „Co se dá dělat, zázrak se nestal. Potřebovali jsme aspoň poločas odehrát s nulou, ale inkasovali jsme velmi brzy, což nás nalomilo. Po druhém gólu už to bylo hodně těžké,“ líčil obránce Michal Kadlec. „Pořád jsem doufal, že se stane něco, co zápas ještě zblázní. Po červené kartě už to možné nebylo. Teď se musíme v kabině dát dohromady a soustředit se na úterní utkání v Litvě. Tam to bude zápas o všechno,“ poukázal Kadlec.

Brankář Petr Čech již předem tvrdil, že zápas v Litvě bude důležitější. „Kdyby mi někdo před začátkem kvalifikace řekl, že v posledním utkání budeme ve hře, asi bych to bral. Budeme mít situaci ve svých rukou, protože nepředpokládám, že by Skotsko ve Španělsku vyhrálo,“ řekl gólman.

Když nezabodují v Litvě, nemají na ME co dělat

„Teď už nemůžeme čekat na zázrak, musíme si to uhrát sami. Jsme dost zkušení, ale teď to musíme dokázat. Když ne, tak na šampionátu stejně nemáme co dělat. V Litvě nás čeká úplně jiný zápas. Domácí budou bránit a my budeme muset útočit,“ očekává Čech.

Český reprezentant Petr Jiráček podstupuje vzdušný souboj se Španělem Albiolem.foto: Právo/Jan Handrejch

Alespoň na začátku zápasu byl chvílemi vidět záložník Petr Jiráček. Také on se však proti mistrům světa brzy vytratil. „Bez míče se nedá hrát a my ho skoro neměli. Na konci jsme chtěli zápas už hlavně důstojně dohrát,“ přiznal Jiráček.

„Nevím, jestli si to někdo dokáže představit. Ale hrát bez míče, to vás za chvíli unaví psychicky i fyzicky,“ dodával Čech, že černý scénář, s nímž mužstvo předem počítalo, se naplnil.

„Španělé potrestali hned dvě první zaváhání, dvě střely skončily dvěma góly a my neměli snad mimo centru na Baroše jedinou větší možnost. Snažili jsme se také hrát dopředu, ale po třech čtyřech vteřinách jsme míč znovu ztratili a už se to znovu valilo,“ líčil stoper Roman Hubník.

Reklama