Hlavní obsah

Drsoň Drobný chytal čtyři dny po operaci nosu a trenér mu pálil míče na obličej

dos, zpSport.cz

Čechův zlomený nos, to je před fotbalovou baráží s Černou Horou alfa a omega národního týmu. Gólman Chelsea má do Prahy přiletět ve středu z Milána, kde mu vyrobili speciální masku. Jeho reprezentační kolega Jaroslav Drobný měl zlomený nos před dvěma lety. „Čtyři dny po operaci jsem už chytal. Navíc po tréninku, kdy trenér brankářů kopal prudké míče na můj obličej,“ vybavuje si poněkud drsné okamžiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Obličej nastavuje brankář nebezpečným střetům prakticky neustále - jako Jaroslav Drobný na tréninku národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté měli během zlatého šampionátu ve Vídni magický Jágrův zlomený malíček. A fotbalisté se teď zase zabývají Čechovým nosem, který mu o víkendu zlomil spoluhráč Ashley Cole. Bude s ním brankář Chelsea vůbec moci vyrukovat proti černé Hoře? Nebude ho speciální maska na obličeji spolu s helmou omezovat? A není to pro jeho zdraví příliš velký risk...?

„Asi každý gólman k takovému zranění během kariéry jednou přijde. Mně se to stalo před dvěma lety v Gladbachu. A již čtyři dny po operaci dvou přeražených kůstek jsem chytal,“ mávne rukou Čechův parťák Jaroslav Drobný.

Vedle tradiční helmy Petr Čech při baráži s Černou Horou nasadí kvůli zlomenému nosu i obličejový kryt.foto: koláž Sport.cz

Míčem do obličeje dostávají gólmani dost často

Než se tenkrát mezi tyče vrátil, dostal na tréninku drsnou průpravu. „Trenér brankářů si mě vzal stranou a začal kopat tvrdé střely přímo na můj obličej. Samozřejmě ne aby mě ještě víc zranil, ale abych dostal patřičný reflex, neuhýbal hlavou a rychle si před nos dával ruce,“ vysvětluje současný gólman bundesligového Hamburku.

Podle Drobného se tedy i se zlomeným nosem chytat dá. „Nechci však mluvit za Petra, podstatné jsou jeho pocity a míra jeho zranění. Míče rovnou do prostředka obličeje dostáváme poměrně dost často. Během sezóny nás většinou pokaždé někdo šikovně trefí,“ vtipkuje gólman.

Pokud Čech do rizika půjde, žádná legrace to však pro něj nebude. „Vzpomínám si, že na dotek to bylo strašně citlivé. Ale masku jsem ani neměl a chytat šel. Myslím, že se Petr nemusí bát, že by ho Černohorci chtěli schválně rukou trefit. Vždyť za úder do obličeje by automaticky měla být červená karta,“ doufá Drobný.

Vždy ve střehu - Čechovi náhradníci Jan Laštůvka (vlevo) a Jaroslav Drobný.foto: Právo/Petr Horník

Na helmu je Čech zvyklý, maska mu může vadit

Sám Čech žertuje, že bude vypadat jako Batman. Od těžkého zranění hlavy musí chytat v helmě, teď k ní ještě přidá v Miláně vyrobenou masku. „Do této Petrovy pozice se těžko dokážu vžít. Na helmu si už dávno zvykl, ale dovedu si představit, že maska navrch může být nepříjemná,“ přemítá Drobný.

Zatím nechce spekulovat, zda stouply jeho šance, že do baráže zasáhne. Pokud by Čech chytat nemohl, nastoupil by buď Drobný, nebo Jan Laštůvka z ukrajinského Dněpropetrovsku.

„Záleží přece, jak na tom Petr bude. Chceme postoupit, to je náš jasný úkol,“ zdůrazňuje legionář z Hamburku.

Reklama

Související témata: